Krumplis pogácsa

Hozzávalók:


A tésztához:
600 g burgonya (főtt, áttört)
70 ml tej (2,8%-os)
1 nagy csipet kristálycukor
25 g élesztő (friss)
250 g vaj
410 g búzaliszt (BL55)
1 db tojássárgája
3 csapott teáskanál só
A kenéshez:
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

Elkészítés:


1A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hidegvízzel átmosom, lehúzom a héjját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni.

2Csak akkor kezdek a tésztának neki, mikor a főtt, áttört burgonya teljesen kihűlt! Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

3Ha felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy elég lágy tésztát fogunk kapni.

4A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

5A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, majd félbe hajtjuk, aztán a két oldalát a középsőre. Így 6 réteg lesz összesen.

6A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy átmérővel!

7Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc pihentetés után előmelegített légkeveréses sütőben 190 Cfokon légkeveréses sütőben kb. 20-30 percig sütjük. Teljes kihűlés után kóstoljuk!