Lángos

Hozzávalók:


Lángos Eta módra.
80 dkg sima liszt
42 gr friss élesztő
1 ek cukor
7-8 deci tej
1 ½ kk só
olaj a sütéshez
Az élesztőt felfuttatom a tejben, majd a hozzávalókból bedagasztom a tésztát. Közepes keménységű legyen a tészta álaga /gyengébb mint a kalács tészta /tupperváros gyorskelesztő tálba szoktam dagasztani de lehet simán is/.
Mikor a tésztánk megkelt kiborítom lisztezett deszkára és összemetélem darabokra és megformálom kis bucikra. Hagyom kelni kb.10-15 percig s kezdem sütni. Szétnyújtom a tésztát és bele rakom a forró olajba. Mindkét felét megsütöm. Ebből az adagból 10 darab tányér nagyságú lángos lett.
Fokhagymával, sajttal, tejföllel ketsappal tálalalom. – Császár Eta társaságában (Dedina Mládeže).