2 tojásból egy vékony piskóta lap
10 dkg kekszmorzsa
60 dkg fagyasztott málna
A lemon curd hozzávalói:
20 dkg cukor (eredetileg több, mint a duplája)
4 tk. keményítő
kb. 2,5 dl friss citromlé (nálam 5 db. citrom leve)
4 tojás
4 tojás sárgája
15 dkg vaj
A mousse krém hozzávalói:
lemon curd
5 dl tejszín
1 citrom leve
2 dkg zselatin
25 dkg mascarpone
kb. 8 dkg porcukor
A tetejére:
1 csésze lemon curd
2 ek. víz
1 kk. zselatin
Először a lemon curd-öt készítettem el, mert annak idő kell mire kihül. Egy fém tálban a cukrot elkevertem a keményítővel, folyamatosan kevergetve hozzáöntöttem a citromlevet, elkevertem, hozzáadtam a tojásokat és a tojássárgákat, habverővel simára kevertem. Jóval kevesebb cukrot használtam a recetben megadott mennyiségnél, mert én nem szeretm, ha émelygősen édes. Aki édesen szereti, az több cukrot adjon hozzá. Egy fazékban vízgőz felett folyamatosan kevergetve besűrítettem, majd levettem a tűzről és belekevertem az apró darabokra vágott vajat is. Kihűtöttem, még pár órára a hűtőbe is betettem, nagyon sűrű lett gondolom a keményítő miatt. Nem szoktam bele tenni csak most ki akartam próbálni ezt a variációt is. Ezt el lehet készíteni napokkal előtte is, a hűtőben eláll. Két tojásból sima piskótát sütöttem egy kapcsos tortaformában, majd félretettem hűlni. A málnám fagyasztott volt ezt egy szűrőb tettem felolvadni, majd a piskótára még rászórtam a kekszmorzsát, mert féltem, hogy a málna el fogja áztatni a piskótát. A kekszre rászórtam a málnát, persze, ha friss málnát használtok, akkor nincs szükség a kekszmorzsára. A lemon curd-ből egy bögrényi adagot félretettem a tetejére. 1 citrom levét kifacsartam, és egy kis fazékba üntöttem, a zselatint elkvertem benne. A tejszínt felvertem, majd hozzákevertem a porcukorral kikevert mascarponét is, pontosan nem tudom mennyi porcukrot tettem bele, de olyan 8 deka volt. De a végén megkóstoltam akrémet, és ha szükséges lehet még édesíteni rajta. A zselatint felmelegítettem a citromlével, amikor feloldódott, akkor a lemon curd-ből tettem hozzá kicsit, elkevertem és ezt beleöntöttem a maradék curd-be, mixerrel jól kikevertem és végül elkevertem a mascarponés tejszínnel. Ebből a mousse-ból is félrettettem egy csészényit a díszítéshez,a többit óvatosan a málnára öntöttem és a tetejét elsimítottam, párszor a konyhapulthoz ütögettem, hogy ne maradjon benne levegő, de így is maradt. 1 órára betettem a hűtőbe, majd elkészítettem a tetejére a krémet. Egy kis vízben elkevertem a zselatint, majd melegítettem, amikor feloldódott, akkor hozzákevertem a lemon curd-öt, jól elkevertem és a mousse tetejére öntöttem és óvatosan elterítettem, visszatettem a hűtőbe. A díszítést csak tálalás előtt készítettem el, a maradék mousseból és friss málna szemekből.