A vajas részhez
260 g vaj
30 g búzaliszt (BL55)
A tésztához
300 g búzaliszt (BL55)
30 g vaj
3 db tojássárgája
1 evőkanál ételecet (10%-os)
175 ml víz (hideg)
1 csipet só
Szóráshoz
150 g búzaliszt (BL55)
A vajas részhez a vajba dolgozzuk a lisztet, majd egy darab sütőpapírra helyezzük, és a hűtőbe tesszük 30 percre.
2
Amíg a vajas rész hűl, elkészítjük a tésztát. A tojásokat szétválasztjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojások sárgáját, a vajat, az ecetet és a hideg vizet, majd egy fakanállal összedolgozzuk.
Leveles tészta recept 4. fázisfotó
3
Egy alaposan belisztezett felületen átgyúrjuk. Még kb. 80-100 g lisztet felvehet, de ez függ az alapanyagoktól is. 20 percig pihentetjük.
4
A tésztát kissé kinyújtjuk, majd rátesszük a közepére a vajas részt.
Leveles tészta recept 10. fázisfotó
5
A tészta felső egyharmad részét a vajas részre hajtjuk, majd az alsót is
6
Ráhajtjuk a két oldalsó fület is
7
Kinyújtjuk a tésztát.
8
Az alsó, és felső 1/3-ad részét középre hajtjuk.
9
Ezután félbe hajtjuk, és 20 percig pihentetjük. A hajtogatást és a pihentetést még kétszer végezzük el. Mindig figyeljünk oda, hogy alá legyen lisztezve a tészta, mert ragadhat.
10
És már meg is tölthetjük a kedvenc töltelékünkkel az elkészült leveles tésztát. :)