Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
A tésztához:
4 nagy tojás
4 ek. sima liszt
1 ek. holland kakaópor
4 ek. cukor
1/2 kk. sütőpor
csipet só
A krémhez:
5 dl tejszín
20 dkg jó minőségű étcsokoládé
15 dkg cukor
3 ek. holland kakaópor
20 dkg vaj
1 bögre magozott meggy
Tört kakaóbab a díszítéshez.
A krémet előző nap elkezdjük elkészíteni. A tejszínt a cukorral, közepes lángon, felforrósítjuk (forralni nem kell). Beletördeljük a csokoládét, majd gyakori keverés mellett felolvasztjuk a forró tejszínben. Beleszitáljuk a kakaóport és csomómentesre keverjük. A krémalapot kihűtjük, majd hűtőben 12 órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a kapcsos tortaformát kivajazzuk, kihintjük liszttel. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a fele mennyiségű cukorral világos habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, sütőport és csipet sót; elkeverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a kakaós masszához forgatjuk vigyázva, hogy ne törjön a hab. A tésztát az előkészített formába öntjük, elegyengetjük, majd ~25 perc alatt készre sütjük a piskótát. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
A hűtőből kivett tejszínes krémalapot a vajjal habosra keverjük. A meggyet alaposan lecsepegtetjük.
Összeállítjuk a tortát. A piskótalapot tortatálra tesszük. "Rátesszük" a tortaforma oldalát -ez fogja majd megtartani a krémet, míg megszilárdul-, amit körben kibélelünk sütőpapírral. A kész krémből egy csészényit félre teszünk a torta oldalának bevonásához. A krém egy harmadával bevonjuk a piskóta tetejét. Elosztjuk rajta a meggyet, majd a maradék krémet rákanalazzuk, elegyengetjük; ügyelve arra, hogy lehetőleg ne maradjon levegős a krém. A tetejét elsimítjuk és ~3-4 órára -a félretett krémmel együtt- betesszük a hűtőbe szilárdulni.
Ha a krém megszilárdult, levesszük a tortáról a formát, majd óvatosan lehúzzuk az oldaláról a sütőpapírt. A félretett krémet kissé meglágyítjuk -a csészét forró vizes lábasba állítjuk-, hogy könnyen kenhető legyen és bevonjuk vele a torta oldalát.
A torta tetejét tört kakaóbabbal díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.