Mákos csillag

Hozzávalók:


(szerintem a briós tészta is jól állna neki.)

Hozzávalók
1 dkg friss élesztő (vagy 5 g száraz)
50 dkg búzakenyérliszt (vagy 30 dkg teljes kiőrlésű + 20 dkg búza)
1 dkg só
3,5 dl víz
1 db tojás, felverve
1 ek tej
mák

Elkészítés:


Keverjük össze a lisztet a porélesztővel (ha friss élesztőt használunk, akkor a vízmennyiségéből vegyünk el egy kicsit, és abban futtassuk fel).
Adjunk hozzá sót, a vizet és gyúrjuk sima tésztává. Meleg helyen hagyjuk duplájára kelni (kb. 1,5 óra).
Gyúrjuk át, és formáljunk belőle 8 dkg-os golyókat, a képen látható módon lapítsuk le, vágjuk be csillag alakban és hajtsuk ki, kialakítva így a csillag formát.
Hagyjuk ismét kelni, majd kenjük meg egy felvert tojás és 1 ek tej keverékével, és szórjuk meg a tetejét mákkal.
230 °C hőmérsékletű sütőben 12 perc alatt sül készre.