Mákos guba torta

Hozzávalók:


Hozzávalók

» Hozzávalók a „tésztához”:
» 10-12 kifli
» 7 dl tej
» 10 dkg darált mák
» 8 dkg cukor vagy édesítő
» ¼ vaníliarúd kikapart belseje
» 3-4 evőkanál meggy- vagy ribizlilekvár
» Hozzávalók a krémhez:
» 2 tojássárgája
» 3 dl tej
» 3 evőkanál rizsliszt
» 2 evőkanál nádcukor
» ¼ vaníliarúd kikapart belseje

Elkészítés:


A kifliket ujjnyi vastagságú karikákra vágjuk, közben felforrósítjuk a 7 dl tejet, belekeverjük a cukrot vagy édesítőt, és a vaníliát. Nem kell teljesen felforralni, de jó forró legyen.
A kifli karikákat egy nagy tálba tesszük, és meglocsoljuk a tejjel, majd rászórjuk a darált mákot.
Alaposan összeforgatjuk, egyenletesen eloszlatjuk a mákot és figyelünk rá, hogy a tej mindenhol átitassa a kiflikarikákat. Ízlés szerint lehet mákosabb és édesebb is.
A mákos gubát 26 cm átmérőjű tortaformába adagoljuk, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt összesütjük.
Amíg megsül, elkészítjük a vanília krémet.
A tejet a két tojássárgájával, a vaníliával és a cukorral alaposan kikeverjük, lassan hozzáadagoljuk a lisztet, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.
Miután a guba megsült, megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd a lekvárral megkenjük a tetejét. Ha a vanília krém is langyos már, azt is a torta tetejére kenjük, egyenletesen elosztva. A teljesen kihűlt tortát hűtőbe rakjuk, és néhány óra után szépen szeletelhető lesz.