Mákos túrógombóc meggyöntettel

Hozzávalók:


A gombóchoz:
8 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
kevés reszelt citromhéj
40 dkg krémtúró
4 db tojás
2 evőkanál liszt
1 rúd vanília
20 dkg toast kenyér
A morzsához:
10 dkg darált mák
10 dkg vaj
kevés só
10 dkg cukor
2 teáskanál fahéj
A meggyraguhoz:
40 dkg magozott meggy
10 dkg cukor
1 dl vörösbor
kevés fahéj
csillagánizs
szegfűszeg
1 szelet narancs
1 szelet citrom

Elkészítés:


A gombóchoz a túrót, a tojást, a lisztet és a vajat, a reszelt citromot, a vaníliás cukrot és a félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét összekeverem.

A toast kenyér héját levágom és apróra felkockázom, majd a túróhoz adom. A hűtőbe teszem fél órára.

A morzsához serpenyőben megolvasztom a vajat, hozzáadok darált mákot, cukrot, pici sót, fahéjat, és folyamatos kevergetés mellett 5-6 perc alatt jól összepirítom.

A meggyöntethez a meggyet a borral és cukorral felforralom, és a fahéjjal, a csillagánizzsal, a szegfűszeggel és 1-1 szelet citrommal és naranccsal ízesítem.

A masszát kiveszem a hűtőből, felforrósítok vizet, majd egy kanál segítségével gombócokat formázok belőle, és fedő alatt kb. 6-7 perc alatt készrefőzöm. Főzés után megforgatom a morzsában.

A mákbundás gombócokat a meggyöntettel tálalom.