Máktorta meggylekvárral és citromhabbal

Hozzávalók:


Hozzávalók
adagra:
A tésztához:
4 db tojássárgája
15 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
15 dkg búzaliszt (BL55)
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
1 db citrom
2 dl tej (1,5%-os)
15 dkg mák (darált)
A mákos piskótára:
1 bögre meggylekvár
A habhoz:
4 db tojásfehérje
10 dkg porcukor
0.5 db citrom leve

Elkészítés:


1Előkészítésként melegítsük elő a sütőt 180 C-ra és vajazzunk ki egy tepsit (kb. 20x30 cm-eset).
2A puha vajat és a cukrot egy nagy tálban robotgéppel kb. 2-3 perc alatt összekavarjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgáját egyesével a vajas keverékhez adjuk és jól eldolgozzuk a hozzávalókat (a fehérjét tegyük félre, abból készül majd a hab a süti tetejére).
3Egy másik tálban összekavarjuk a lisztet a mákkal, szódabikarbónával, majd belereszeljük a citrom héját.
4A tejet és vajas keverékkel felváltva hozzáadjuk a liszthez. Miután jól összedolgoztuk az egész tésztát, beleöntjük a kivajazott tepsibe és betesszük az előmelegített sütőbe.
5A tortát addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem sül és ha beleszúrunk egy villát vagy kést és a tészta már nem ragad rá. Érdemes kb. 20 percnyi sütés után többször ránézni és ellenőrizni, mikor lesz kész. Ha kész, vegyük ki a sütőből, de még ne kapcsoljuk ki a sütőt.
6A citromhabhoz először felverjük a tojásfehérjét, amíg jó habos nem lesz, majd csak ekkor adjuk hozzá a citrom levét és kanalanként a porcukrot. Vigyázzunk arra, hogy ne verjük túl a habot. Akkor van kész, ha a tálat oldalra döntjük és a hab nem csúszik ki a tálból.
7Kenjünk meg a tésztát lekvárral, majd erre kenjünk rá a citromos habot és tegyük vissza a sütőbe még 5 percre. 5 perc után kapcsoljuk ki a sütőt és még kb. 10 percig hagyjuk a habot száradni a sütőben.