Malackák

Hozzávalók:



1 csomag friss élesztős levelestészta
10 dkg gépsonka
10 dkg trappista sajt
14 db egész bors
A kenéshez
1 tojás

Elkészítés:



A tésztából 7 cm átmérőjű szaggatóval páros darabszámú kört vágunk ki.
A felét sütőpapíros lemezre rakosgatjuk, lekenjük felvert tojással. A tésztakorongok közepére halmozzuk a sajtot és a sonkát, beborítjuk a megmaradt tésztakörökkel. A széleket kicsit összenyomkodjuk, majd ismét lekenjük tojással. A maradék tésztából 2 cm-es köröket szúrunk ki. Hurkapálca segítségével kialakítjuk belőle az orrokat, majd a sonkával és a sajttal töltött párnák közepére tesszük. Kivágjuk a füleket is, amik 2 cm oldalhosszúságú háromszögek, ezeket a fej tetejéhez illesztjük. Az orrot és a füleket is
lekenjük tojással, a szemek helyére egy-egy borsszemet nyomunk.

180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:



Tipp: a malackákat készíthetjük édes változatban is. Ekkor a töltelék helyére nutellát, mogyorókrémet vagy lekvárt teszünk, a szemek helyére pedig mazsolát vagy szegfűszeget.