Málnakrémleves mentás túrógombóccal

Hozzávalók:


Hozzávalók a málnakrémleveshez:

50 dkg málna
4 dl víz
2 dl fehérbor
kristálycukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
3 db szegfűszeg
1 citrom reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
1 dl tejszín

Mentás túrógombóc hozzávalói:

25 dkg túró
10 dkg búzadara
csipet só
1 db tojás
ízlés szerint menta

Elkészítés:


A málnát alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Ezután tegyük egy edénybe, majd öntsük fel a vízzel, és a borral. Ízlés szerint adjunk hozzá kristálycukrot, vaníliás cukrot, szegfűszeget, őrölt fahajat, és reszelt citromhéjat, majd főzzük kb. 15 percig.

Ezután vegyük le a tűzről, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a levesbe.

Átpasszírozás után tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejszínt. Kevergetve forraljuk újra fel, majd vegyük le a tűzről, és tálalás előtt hűtsük langyosra.


A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, egy csipet sót, az egész tojást, és az apróra összevágott mentát. Ezután keverjük alaposan össze, majd tegyük be legalább egy órára a hűtőbe.

A hűtőből kivett túrós masszából, vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd enyhén sós, forrásban lévő vízben, főzzük puhára. Amikor már feljöttek a gombócok a víz tetejére, és puhára főttek, szedjük ki egy szűrőkanállal, majd hideg vízzel öblítsük le.

Tálaláskor a langyosra hűtött málnalevest a mentás túrógombóccal kínáljuk.