Málnazselés tejfölhabos

Hozzávalók:


Tészta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:

6 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojás (közepes)
3 dkg vaj


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.

A vajat olvasszuk fel, hűtsük vissza, majd állandó keverés mellett csorgassuk a cukros-tojásos habhoz.(ekkor a vajtól kicsit összeesik majd a hab)

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd szintén robotgéppel keverjük alaposan össze.

Egy 26 cm-es tortaformát zsírozzunk, és lisztezzünk ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.


Málnazselé hozzávalói:

50 dkg málna
3 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
0,5 dl édes fehérbor
1 mk őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
20 gramm porzselatint


A málnát a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a borral, ízlés szerint fahéjjal, és a citromhéjjal főzzük kb. 10 percig.

Ezután egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.

Az átpasszírozott málnát melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, szép lassan szórjuk bele a zselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, majd hűtsük langyosra. (én kézi habverővel kevertem simára)

A teljesen kihűlt tésztát tegyük bele egy sütőpapírral kibélelt, 24 cm-es tortaformába, majd öntsük rá az éppen csak langyos málnát. (sütés közben a tészta kicsit összeugrik, ezért én sütés után egy 24 cm-es formába tettem bele)

Ezután tegyük be a hűtőbe 1-2 órára hogy a málnazselé teljesen megdermedjen.

hab hozzávalói:

30 dkg tejföl (20%-os)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl Hulala (v. habtejszín + habfixáló)


A tejfölt tegyük bele egy szűrőbe, majd hagyjuk állni 1-2 órán át, hogy a felesleges savó kicsepegjen belőle.

A lecsepegtetett tejfölhöz ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd kanállal keverjük össze. (vigyázzunk nehogy sokáig keverjük, mert különben túl híg lesz!!!!)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a cukros-tejfölhöz.

Vegyük ki a hűtőből a megdermedt tortát, majd kanalazzuk a tetejére a tejfölös-habot. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a hab is kissé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (ízlés szerint előtte való nap is elkészíthetjük)

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.