Mandulás kalácskoszorú

Hozzávalók:


Hozzávalók: 4 személyre
A KALÁCSTÉSZTA
- 4 dkg vaj
- 2 dkg friss élesztő
- 2,4-3 dl langyos tej
- fél tubus (75 g) cukrozott sűrített tej
- 40 dkg liszt
- 1 teáskanál só
A TÖLTELÉK
- 10 dkg puha vaj
- fél tubus (75 g) cukrozott sűrített tej
A KALÁCS TETEJÉRE
- felvert tojás
- mandula

Elkészítés:


KALÁCSTÉSZTA
ELŐKÉSZÍTÉS: 45 perc - KELESZTÉS: 1,5 óra - SÜTÉS: 40 perc - Fél deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sűrített tejet, a sót, a felhabosodott élesztős tejet, és még annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát tudjunk dagasztani. Kidolgozzuk, és amikor már összeállt, és elválik az edény falától, beledagasztjuk a megolvasztott, langyos vajat is.
A TÖLTELÉK
Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk megkelni. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a puha vajjal elkevert sűrített tejjel. Két oldalról felcsavarjuk a feléig, majd ott késsel elvágjuk, így kapunk két hosszú tekercset. Éles késsel csigákra vágjuk. Egy nagy koszorúformát kivajazunk, és több rétegben belefektetjük a csigákat. Ismét kelesztjük.
A KALÁCS TETEJÉRE
Ha a töltött kalács már felér a forma tetejéig, akkor lekenjük felvert tojással, megszórjuk mandularudacskákkal, és 160-170 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, letakarjuk sütőpapírral vagy alufóliával. Ha kihűlt, a közepét megtölthetjük csokitojással vagy színes tojáscukorral.