Mandulás, málnás spiráltorta

Hozzávalók:



Tészta
11 dkg süteményliszt
20 dkg cukor
1 tk sütőpor
csipet só
1.25 dl olaj
0,6 dl víz
4 tojás sárgája, szobahőmérsékletű
1 tk vanília aroma
1 tk mandula aroma (átlátszó)
6 tojásfehérje, szobahőmérsékletű
pár csepp citromlé

Krém
7,5 dl tejszín
85 g porcukor
30 g kakaópor
340 g friss málna (vagy bogyós gyümölcs)
10 dkg mandulaforgács
csokoládé forgács

Elkészítés:


Béleljünk ki sütőpapírral, vajazzuk és lisztezzük ki egy 30 x 48 cm-es tepsit. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.

Tészta
Keverjük össze a lisztet, 15 dkg kristálycukrot, a sütőport és a sót.
Egy másik edényben keverjük össze az olajat, a vizet, a tojássárgájákat és a kivonatokat.
Kezdjük habbá verni a tojásfehérjéket citromlével, amikor puha csúcsok keleteznek, adjuk hozzá kanalanként a maradék cukrot. Verjük kemény habbá.
Keverjük össze a száraz és a nedves részeket, majd részletekben, óvatosan forgassuk bele a habot, hogy össze ne törjön.
Terítsük el a tésztát a tepsiben, süssük 18-20 percig aranybarnára (tűpróba). Rácson hagyjuk kihűlni.

Krém
A krémhez ne csak a tejszínt, hanem az edényt is hűtsük be, amibe habbá fogjuk verni.
A tejszínt verjük kemény habbá a porcukorral és a kakaóval.
Daraboljuk fel a málnát (negyedbe-félbe), néhányat tegyük félre egészben dekorációnak.

Összeálítás
Keresztben vágjuk a tésztát öt csíkra, a tészta alatti sütőpapírt is vágjuk el, ez segít majd a feltekerésben.
Még a tepsiben kenjük rá a tésztára a csokikrém kicsit több mint a felét. Tegyük rá a málnákat, szórjuk meg mandulával és nyomjuk le őket, hogy egy kicsit belesüllyedjenek a krémbe.
Az egyik szélső csíkot a sütőpapír segítségével tekerjük fel, és helyezzük a tortatál közepére. A második csíkot illesszük hozzá ott, ahol az elsőnek vége, és vegyük körbe vele a középső részt, folytassuk míg el nem fogy a tészta. Az utolsó csík végeztével nyomjuk össze finoman az egész tortát, hogy jól zárjanak a rétegek.
Kenjük meg a torta oldalát a maradék krémmel, szórjuk meg a tetejét csokoládéreszelékkel, málnával és mandulával.
Hűtsük legalább egy órán keresztül.