a tortalapokhoz:
• 8 tojás
• 8 evőkanál cukor
• 20 dkg finomra darált mandula
a csokoládékrémhez:
• 10 dkg jó minőségű csokoládé
• 1,5 dl tejszín
• 5 dkg vaj
a vaníliakrémhez:
• 3 dl tej
• 1 vaníliarúd
• 2 evőkanál kukoricakeményítő
• 10 dkg cukor
• 15 dkg vaj
a díszítéshez:
• 20 dkg csokoládé
• 10 dkg marcipán
• porcukor
• cukor- vagy csokoládégyöngyök
A csokoládékrémhez a csokoládét a tejszínbe tördeljük, és lassú tűzön felolvasztjuk. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, kihűtjük, majd legalább egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. Felhasználás előtt gépi habverővel kissé felhabosítjuk.
A vaníliakrémhez 2 dl tejet felforralunk a vaníliarúd kikapart belsejével. A többi tejben csomómentesen elkeverjük a keményítőt, majd a kétféle folyadékot összeöntjük, hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve addig főzzük, amíg alaposan be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről, belekeverünk 5 dkg vajat, és kihűtjük. Amikor kihűlt, a többi vajjal is elkeverjük, és felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből – fokozatosan hozzáadva a cukrot – kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is. A mandulát laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba. Az így kapott tésztából sütőpapírral bélelt tepsiben 6 darab 22 cm átmérőjű piskótakorongot sütünk. (A sütőpapírra rajzoljuk a kört, másfél centi vastagon kitöltjük a piskótatésztával, és 180 fokra melegített sütőben néhány perc alatt megsütjük.) A kész tésztalapokat kihűtjük.
A torta összeállításához egy piskótakorongot tortatálra teszünk, megkenjük a vaníliakrém harmadával, erre megint piskóta, majd a csokoládékrém fele következik. Ezután piskóta, vaníliakrém, piskóta, csokoládékrém, megint piskóta, vaníliakrém és végül újra piskóta jön.
A marcipánt porcukorral meghintett deszkán kinyújtjuk, és kis virágokat szúrunk ki belőle. Közepükbe egy-egy cukorgyöngyöt nyomunk.
A díszítéshez 18 dkg csokoládét vízfürdő fölött megolvasztunk. Lemérjük a torta magasságát és kerületét. Sütőpapírból a torta kerületénél 1 cm-rel hosszabb, a torta magasságánál 1 cm-rel szélesebb csíkot vágunk le. (Ez nálam egy 71 x 9 cm-es téglalap volt.)
A sütőpapírcsíkot kb. 2 mm vastagon bekenjük olvasztott csokoládéval, majd félretesszük. (Ha a sütőpapír egyik hosszanti oldalát hullámosra vágjuk, a csokoládécsík széle is hullámos lesz.) A maradék csokoládéval bevonjuk a torta tetejét.
Amikor a sütőpapírra kent csokoládé már nem folyik, de még képlékeny, óvatosan körben a torta oldalára nyomjuk. A sütőpapírból csak az összeillesztésnél húzunk le egy kicsit, hogy a csokoládépalást ott is folytonos legyen. A papírt csak akkor húzzuk le véglegesen, amikor a csokoládé már teljesen megkötött. Felolvasztjuk a maradék 2 dkg csokoládét, és a marcipánvirágokat a tortára ragasztjuk vele.
Tipp: a vaníliakrémhez kukoricakeményítő helyett főzős vaníliás pudingport is használhatunk. Kis marcipánvirágok készen is kaphatók a legtöbb cukrászdában.