Buggyantott körte
Hozzávalók:
6-7 körte
15 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 citrom leve, reszelt héja
6-7 szegfűszeg
7,5 dl fehérbor
Öntsük a cukrot egy fazékba, adjuk hozzá a citromlevet, héjat, a vaníliát és a szegfűszeget.
Hámozzuk meg a körtéket, a szárait hagyjuk meg a látvány miatt
Tegyük a fazékba és öntsük rá a bort, ha nem fedi el teljesen, akkor egy kis vízzel pótoljuk ki.
Forraljuk fel, és főzzük alacsony lángon 40-50 percig. A főzési időt a körte érettsége, fajtája is befolyásolja, puha legyen, de ne essen szét.
Hagyjuk a fűszeres lében kihűlni, pihentessük lefedve a hűtőszekrényben.
Torta
Hozzávalók:
3 db tojás
8 dkg cukor
18 dkg marcipán
7 dkg vaj
75 ml tej
17 dkg liszt
7 dkg mandula liszt (finomra őrölt mandula)
1/2 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
csipet só
3 ek görög joghurt
2 ek Amaretto likőr
vaj, kikenni a formát
mandula pehely az oldalára
porcukor, megszórni tálaláskor
Vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű kerek tortaformát, az alját béleljük ki zsírpapírral. Az oldalát egy kicsit vastagabban vajazzuk, mert erre most azonnal rá kell tapasztani a mandula pelyheket.
Tegyük a hűtőszekrénybe lehűlni (akár előző nap is elkészíthető a buggyantott körtével egy időben).
Olvasszuk fel a tésztához szükséges vajat, adjuk hozzá a darabokra tört marcipánt és a tejet - könnyen leéghet, így figyeljük, kevergessük simára.
Egy tálban keverjük össze az átszitált a lisztet, a mandula lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Keverjük robotgéppel habosra a cukrot, és a tojást majd öntsük a marcipános keverékhez, keverjük át robotgéppel, alacsony sebesség fokozaton.
Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, majd a joghurtot, végül a likőrt.
Az előzetesen megpárolt körtéket hagyjuk megszáradni, lecsepegni. Vágjunk le egy szeletet az aljukból, hogy stabilan megálljanak a talpukon. Helyezzük el őket a hűtőszekrényből kivett formában, kanalazzuk a tésztát a formába.
Süssük 50-60 percig 170°C-on (előmelegített sütőben), tűpróbáig. Ha a kilógó körték nagyon barnulnak, takarjuk őket le alufóliával.
Hagyjuk rácson kihűlni, tálaláskor szórjuk meg porcukorral.