Marlenka

Hozzávalók:


tésztához
600 g búzaliszt (BL55)
200 g cukor - barna
3 evőkanál méz - vegyes virág
100 g vaj
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 evőkanál szódabikarbóna
1 evőkanál ételecet (10%-os)
2 evőkanál tejföl (20%-os)
A krémhez
900 g karamell krém (cukrozott, sűrített tejből)
350 g vaj
100 g dió (darált)
4 cl konyak
Díszítéshez
150 g dió (darált)
50 g csokoládé - ét (70 %-os)

Elkészítés:


A tésztához először keverjük össze a vajat a lágy barnacukorral és a mézzel gőz felett.
2
Ezután ebbe keverjünk bele gyorsan két egész tojást, és főzzük tovább, míg besűrűsödik. Hagyjuk hűlni, időnként megkeverve a masszát.
3
Míg a massza hűl, a Krémhez a lágy vajat keverjük simára...
4
...majd dolgozzuk jól bele a karamellkrémet (dulce de leche). Ezt vehetjük készen, vagy magunk is elkészíthetjük: ehhez egy konzerves (nem nyitófüles!) sűrített tejet kuktában egy órán át főzzünk párolórácson, úgy, hogy a víz félig ellepje. Kihűlés után finom tejkaramellkrémet találunk a dobozban.
5
Ezután keverjük bele a krémbe a konyakot és a darált diót is, majd tegyük hűtőbe, hogy kicsit megszilárduljon.
6
Ha a krémmel elkészültünk, és a korábban elkészített vajas-tojásos massza is kézmelegre hűlt, keverjük el a szódabikarbónát az ecettel, majd dolgozzuk bele a masszába.
7
A masszát öntsük a liszthez és kicsit keverjük össze...
8
...majd szükség szerint pár kanál tejföllel gyúrjunk belőle lágy tésztát.
9
A tésztát osszuk öt egyenlő részre, és nyújtsuk ki 2-3 milliméteres lapokra.
10
A lapokat süssük készre kb. 5-5 perc alatt.
11
A torta összeállításakor locsoljuk meg a lapokat egy kis konyakkal, és rétegezzük őket a krémmel.
12
Végül vonjuk be a tortát kívülről is a krémmel. Ezután célszerű a tortát kb. egy órára hűtőszekrénybe rakni, majd utána elegyengetni a bevonatot, mikor a krém már szilárdabb és könnyebben formálható.
13
A tortát vonjuk be dióval, az oldalára is figyelve, majd hagyjuk két napon át hűvös, de nem túl hideg helyen puhulni.
14
Mikor a torta már megpuhult, olvasszunk egy kevés csokoládét és húzzunk belőle csíkokat a torta tetejére egy zsák segítségével.
15
Szobahőmérsékleten tálaljuk.