Meggyes kalácspuding

Hozzávalók:


Hozzávalók

» 30 dkg meggy
» 2,5dl víz
» 10dkg cukor
» 2-3 szem zöld kardamom
» fél rúd vanília kikapart magja
» negyed citrom leve
» opcionális: két evőkanál meggylikőr
» 10 szelet kalács
» 6dkg vaj + forma kivajazásához
» 1 doboz mascarpone
» 1 csomag pisztácia

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A meggyek szárát eltávolítjuk. A szemeket lábasban feltesszük főni a cukorral, vaníliával és a citromlével. Néhány perc alatt összeforraljuk. Leszűrjük, a meggyet annyira lehűtjük, hogy kézzel ki tudjuk magozni, de előre is kimagozhatjuk. Az átszűrt levet kis lábasban addig főzzük, amíg kissé sziruposodni kezed. Amikor elkészült, hozzáadjuk a likőrt. Közben serpenyőben felolvasztjuk a vajat és mindkét oldalon megsütjük a kalácsokat. Egy közepes méretű jénait, vagy négy hőálló tálkát alaposan kivajazunk. Először a kalácsot tesszük bele, amelyet meglocsolunk a meggyes sziruppal. Erre szórjuk a "meggybefőttet", majd ismét kalács, szirup és meggy következik. 200C-os sütőben, 15-20 percig sütjük (kis edényekben 15 perc elég). Langyosra hűtjük. Sűrű tejszínnel, mascarponéval, vagy vanília fagylalttal tálaljuk.