Hozzávalók a piskótához:
200 g tojásfehérje (nálam 6 nagyobb tojás)
200g kristálycukor
200 g darált mák
50 g liszt
100 g hámozott, savanykás reszelt alma (Jonatán vagy Idared )
egy citrom reszelt héja
krém:
25 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
1 csom. zselatinfix
8 dkg porcukor
1 teáskanál vanília eszencia
tetejére:
1 üveg meggybefőtt
1 csapott ek zselatin
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, cukor
30 g étcsokoládé lereszelve (elhagyható)
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a mákot, a lisztet, az almát és a citromhéjat. Egy 22 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A masszát három egyenlő részre osztjuk, és külön-külön megsütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Ha már barnul a teteje, akkor biztosan megsült.
(A tésztát úgy tudjuk a legpontosabban elosztani, ha lemérjük. Nekem 750 g volt az össz. súlya, a tortaformát rátettem a digitális mérlegre, és minden adagnál 250 g-ot mértem bele.)
A mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliával. A tejszínt kemény habbá verjük a zselatinfixel, és hozzáforgatjuk a mascarponéhoz. A mákos lapokat megkenjük ezzel a krémmel.
A meggybefőttet a levével együtt egy lábosba öntjük. Néhány evőkanállal kiveszünk a léből, és elkeverjük benne a zselatint. A befőttet felforraljuk, ízesítjük a fűszerekkel, citromhéjjal, és ha szükséges, akkor egy kis cukorral is. Visszavesszük a hőmérsékletet, amikor már nem forr a lé, akkor elkeverjük benne a zselatint. Addig melegítjük csak, amíg a zselatin fel nem olvad. Ha egy kicsit már hűlt, ráöntjük a torta tetejére. Tetszés szerint megszórhatjuk reszelt csokoládéval.