A tésztához:
100 g vaj
80 g kristálycukor
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
20 g kristálycukor
120 g mák (darált)
100 g búzaliszt (BL55)
300 ml tej (2,8%-os)
A meggyszószhoz:
500 g meggy (magozott)
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 púpozott teáskanál fahéj (őrölt)
A krémhez:
500 g mascarpone
4 evőkanál porcukor
2 szál vaníliarúd (belseje)
1A vajat a nagyobbik mennyiségű cukorral habosra keverjük.
2Szétválasztjuk a tojássárgáját a fehérjétől és a sárgáját a vajas keverékhez adjuk.
3A tojás fehérjét a maradék, kevesebbik cukorral kemény habbá verjük.
4Egy tálban összekeverjük a mákot és a lisztet.
5Majd a tejjel együtt a vajas keverékhez adjuk, miközben folyamatosan keverjük a tésztát.
6Ebbe forgatjuk bele óvatosan a tojásfehérjehabot.
7A kész tésztát sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű tortaformába öntjük és 180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük 20-30 percre. Miután megsült rácson hagyjuk kihűlni.
8Elkezdhetjük a gyümölcsszósz készítését. A meggyet, a cukrot és a fahéjat a tűzhelyre tesszük és közepes lángon hagyjuk, hogy kissé besűrűsödjön, sziruposodjon. Ekkor a keményítőt kevés hideg vízben feloldjuk és besűríjük vele a meggyszószt.
9Kicsit hagyjuk hűlni és a langyos szószt a már kihűlt tészta tetejére terítjük.
10Ha már teljesen lehűlt a szósz is, de leginkább a tálalás előtti órákban érdemes elkészíteni a mascarpone krémet a tetejére. A krémsajtot, a porcukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét felhabosítjuk és rákenjük a tortára.
11Ha esetleg könnyedebb krémet szeretnénk, a krémsajt felét helyettesítsük tejszínhabbal.