Meggyes minikoszorú

Hozzávalók:


Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
1 csapott kk só
2,5 dkg friss élesztő
2 dl tej
1 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 egész tojás
10 dkg margarin
Töltelékhez:
1 kis üveg gyümölcsdarabos meggydzsem
Tetejére:
1 kisebb tojás
1 kk tej

Elkészítés:


Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.

Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint és rugalmas, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Ha kívánja és keménynek érezzük, akkor adhatunk hozzá 1-2 teáskanál tejet, vagy ha túl ragacsos, 1-2 teáskanál lisztet. Nekem a 2 dl tejjel pont tökéletes tészta sikerült.

A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra és téglalap alakúra elnyújtjuk. A tészta alsó felére kenjük a gyümölcsdarabos dzsemet, majd ráhajtjuk a felső felét.

Tenyérrel óvatosan kicsit megnyomkodjuk. Egy éles késsel kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkok két végét ellentétes irányba megtekerjük, majd a két végét összeillesztjük, kicsit összenyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, egymástól picit távolabb.

Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb 20 percet. A tetejüket lekenjük egy felvert tojás és kevés tej keverékével. 180 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Ha meghűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.