Hozzávalók
2 cs vajas keksz
Vaníliás réteghez:
2 cs vaníliás pudingpor
20 dkg cukor
6 dl tej
5 dkg vaj
Meggyes réteghez:
50 dkg magozott meggy
2*1 dl víz
3-5 ek cukor
1 ek főzős, vaníliás pudingpor
Egy 32*26 cm-es tepsi (tál, amink van) alját kitesszük kekszekkel. Nekem ebbe a tepsibe pont elfértek a kekszek, mégpedig 18.
5 dl tejet elkezdünk forralni. Közben a vaníliás pudingport a cukorral és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. Ha forr a tej, hozzáöntjük és besűrítjük a krémet. Hozzádobjuk a vajat és addig kevergetjük, amíg a vaj el nem olvad benne. Ha kész, az egészet óvatosan (hogy a kekszek ne csúszkáljanak el) rákanalazzuk/öntjük a kekszekre.
Mehet félre, jöhet a meggy. Az enyém fagyasztott volt, még félig jeges állapotban bedobtam az aprítóba és megjárattam párszor, hogy ne legyenek túl nagy darabok benne. (Ez a mozzanat elhagyható, de könnyebb dolgoznunk vele, ha picit apróbb.) Ezután egy lábasba öntöttem és 1 dl vízzel elkezdtem melegíteni. Hozzáadtam a cukrot (ezt a végén is pótolhatjuk, kóstoljuk meg, hogy mennyire savanyú) és amikor már forrt, akkor 1 dl vizet 1 púpos evőkanál pudingporral csomómentesre kevertem, majd ezzel besűrítettem a meggyszószt is.
Összefőztem és máris tehettem a vaníliás rétegre. Elegyengettem, majd gyorsan kitettem a tetejét is a kekszekkel. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni, majd mehet a hűtőbe! Néhány órát hagyjuk, hogy összeálljon és a keksz is kellően megpuhuljon. Szeletelve kínáljuk. Isteni finom, jól néz ki, és nem sok időt vett el a napunkból!
A sütivel kapcsolatban, szeretném leírni, hogy a meggy, amikor besűrítjük a pudingporral és újra forr, már akkor sűrűsödik. Nem szabad, hogy híg legyen. Ha híg, akkor elképzelhető, hogy kevés volt a pudingpor, vagy szimplán a meggyünk több levet eresztett ki. Ha nem sűrűsödik, akkor adjatok hozzá még pudingport (mindig egy kis folyadékkal keverjük ki előbb!!!), és sűrítsétek tovább. Ezzel elkerülhető, hogy szétfolyjon a süti tetején.