Mézeskalács torta

Hozzávalók:


18 cm átmérőjű tortaformához
A tésztához
30 dkg liszt
7,5 dkg porcukor
10 dkg olvasztott méz
1 tojássárgája
12,5 dkg vaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
A krémhez
3 dl tej
3 evőkanál liszt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
A díszítéshez
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő
cukorgyöngy

Elkészítés:


Elkeverjük a tészta száraz hozzávalóit, hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat és végül a mézet.
Összegyúrjuk, és legalább 2-3 órát hűtőben pihentetjük. A pihentetés után lisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk, 5 egyenlő részre osztjuk, és egyenként vékonyra nyújtjuk. Mindegyikből 18 cm átmérőjű kört vágunk, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük.
170 fokos sütőben egyenként 10-12 perc alatt megsütjük.
Kiválasztunk egy lapot, ezt díszítjük.
A tojásfehérjét félkeményre verjük, majd fokozatosan adagolva az átszitált porcukrot (lehet, hogy nem kell az összes) és a keményítőt tovább verjük, amíg a kellő sűrűséget el nem érjük. Akkor jó, ha nagyon lassan folyik le a hab a habverőről.
2-3 evőkanálnyit zacskóba töltünk, ezt félretesszük, és felhasználásig hűtőben tartjuk. A maradék habhoz 1-2 kávéskanálnyi vizet adunk, ez lesz a terülőmáz. A tortalap tetejére simítjuk, és megvárjuk, amíg teljesen meg nem szárad. A félretett íróka zacskóján pici
(1 mm-es) lyukat vágunk, és megrajzoljuk a mintát. Cukorgyönggyel díszítjük.
A krémhez a tejet a liszttel sűrűre főzzük, kihűtjük. Kikeverjük a vajat a cukorral és a vaníliával, majd a főzött krémmel csomómentesre keverjük. Megtöltjük a lapokat, a tetejére a díszített lap kerül.
Hűvös helyen tartjuk, csak másnap szeletelhető.