Hozzávalók
Hozzávalók 22 cm-es tortaformához
a krémhez:
3 tojássárgája
1 evőkanál vaníliakivonat
10 dkg cukor
3 evőkanál liszt
5,5 dl tej
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
3-4 evőkanál rum
a tésztához:
6 dkg méz
5 dkg vaj
9 dkg cukor
1 tojás
40 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
3-4 evőkanál tej
a lapok kenéséhez: 4 evőkanál tej, 2 evőkanál rum
a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 2-5 dkg vaj
A krémhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, a tejet, és kis lángon sűrű krémmé főzzük, majd teljesen kihűtjük.
Közben a tésztához gőz fölött összeolvasztjuk a mézet, a vajat, a cukrot és a tojást. Levesszük a tűzről, kicsit visszahűtjük, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a tejet. Sima tésztává gyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Ezután mindegyik darabot két sütőpapír között késpenge vastagságúra nyújtjuk, és a tortaforma alját mintának használva köröket vágunk belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsiben vagy tepsi hátuljára fektetve, 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt egyenként készre sütjük a lapokat. Figyeljünk, hogy ne égjenek meg.
A kihűlt krémalaphoz adjuk a vajat, a rumot, és habverővel krémesre verjük.
A megsütött lapokat megkenjük a tejben elkevert rummal, majd a krémmel. A legfelső lapra a gőz fölött összeolvasztott csokoládéból és vajból készített mázat kenjük. A kész süteményt pár órára hűvős helyre állítjuk, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp: hűtőben kb. 5 napig eltartható.