az alaphoz
20 dkg vaj
20 dkg cukor (az eredetiben 50 dkg (!!!!))
6 tojás
25 dkg liszt
10 dkg darált mogyoró
8 dkg kakaó
12g sütőpor
60ml erős espresso
50ml tej
a krémhez
25 dkg mascarpone
20 dkg natúr sajtkrém
20 dkg nutella
2 dkg kakaópor
10 dkg porcukor
1 kupak vaníliaesszencia
és még
egy üveg meggydzsem
a lisztet beleszitáltam egy keverőtálba, hozzáadtam a darált mogyorót, a kakaót, a sütőport és összekevertem őket.
a kávét és a tejet is összeöntöttem.
a cukrot a vajjal habosra kavartam, aztán egyesével hozzáütöttem a tojásokat, folytatva a keverést.
amikor a tojások elfogytak, felváltva adtam a keverékhez a lisztes mixet és a tejes kávét.
a tésztát feleztem és két részletben sütöttem meg egy 18 cm-es kapcsos tortaformában.
150 fokon 25-30 percet, aztán 100-on, letakarva a tetejét, addig, amíg meg nem sült (tűpróba).
természetesen felpúposodott, de még melegen egy tányérral kicsit lenyomtam.
amikor teljesen kihűlt (másnap), vízszintesen 3 részre vágtam.
a krémhez a mascarponét és a sajtkrémet kikevertem, minden komponenst hozzáadtam, és éjszakára behűtöttem (nem volt előírás, csak időközben negyed kettő lett és meg kicsit elálmosodtam).
másnap a krém 1/4-ét félretettem a tortabevonáshoz.
a 6 lapra szelt tortalapokra felváltva tettem krémet és meggydzsemet.
itt nem árt kicsit dermeszteni, hogy ne csúszkáljon a krém.
a végén rákentem a félretett krémet, ráhajigáltam pár macaront, mogyorószemt és csokisba mártott mazsolát meg mogyorót a tetejére.
újabb hűtés után szépen szeletelhető - ami viszont van: a krém eltűnt a lapok közül. legközelebb bármennyire is soknak tűnik, az összeset rákenném a lapokra (a bevonásra félretett kivételével), mert a meggy ugyan sokat dob rajta, de kicsit száraz a tészta.