Muszaka

Hozzávalók:


kb. 1 kg padlizsán
50 dkg darálthús (bárány, de jó a sovány sertés is)
1 fej hagyma
1 dl száraz bor
3 db paradicsom (vagy hámozott konzerv)
2 tojásfehérje
2 ek. zsemlemorzsa
só, bors, őrőlt fahéj
0,5 kg burgonya
2 db paprika
2 db paradicsom
Mártáshoz:
4 dkg vaj
2 ek. liszt
4 dl tej
2 tojássárgája
5 dkg reszeltsajt
só, bors
csipet fahéj
tetejére 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:


Azzal kezdem, hogy a padlizsánt fél centi vastag szeletekre vágom, besózom, szitába állítva hagyom, hogy kb. 30 perc alatt kiengedje a keserű levét, már ha van neki, de jobb nem kockáztatni. Ezalatt megtisztítom és apróra vágom a vöröshagymát, és kevés olajon megpárolom. A darálthúst beleforgatom és fehéredésig sütöm. Sóval, borssal és egy kevés őrőlt fahéjjal fűszerezem. A paradicsomokat ketté vágom és a nagy lyukú sajtreszelőn hozzáreszelem, így végül csak a héja marad a kezemben, amit egyszerűen eldobok, így megúszom a forrázást, hűtést. Ha konzerv paradicsomot használok, azt összevágom. Felöntöm a borral, majd fedő altt kb. 45 percig párolom. Mikor kész a habbá vert tojásfehérjét és a zsemlemorzsát a húshoz adom és óvatosan összeforgatom.
Míg a hús párolódik, megsütöm a padlizsánszeleteket. Először leöblítem a sós levet róluk, majd papírtörlőn le is itatom őket. Egy tányérba olajat öntök, ebbe belemártok minden padlizsánszeletet és felforrósított serpenyőben pirosra sütöm mindkét oldalát. 2 paprikát is szeletekre vágok, azokat is megsütöm, majd 2 paradicsomot is felkarikázok és azokat is. Mikor kisült az összes, akkor karikára vágott burgonyát is kisütök, de épp csak míg színe lesz.
A mártáshoz felolvasztom a vajat, majd beleszórom a lisztet és habzásig hevítem, felöntöm a tejjel és állandó keverés mellett besűrítem. Sóval, borssal egy csipet fahéjjal fűszerezem. Beleszórom a reszelt sajtot is. Hagyom 5 percig hűlni, majd a tojássárgákkal is símára keverem.
Következik a rétegezés. Egy sütőtál aljába teszek egy sor padlizsánt, erre símítom a hús felét. Kirakom a sültburgonyával, erre jön a hús másik fele. tetejére kerül a maradék padlizsán és a férjem kedvéért egyik felére a sültpaprika és paradicsom. Végül a besamellel befedem, megszórom a sajttal és 180 fokos sütőben összesütöm. Kb. 30 perc kell neki. Én úgy szeretem, ha ezután áll 1-2 órát, de legjobb másnap, addigra tökéletesen összeérnek az ízek.
Az eredeti recept nem tartalmaz sültburgonyát, az a szerb változat a paprikához és a paradicsomhoz hasonlóan, de szerintem lágyítja az összhatást, így nem érzem olyan nehéznek ezt a remek ételt.
Másfél, két óra, mire a tálba kerül, de megéri a sok munka, mert nagyon finom.