Nagymama almatortája

Hozzávalók:


Hozzávalók (12 szelethez): 4 tojás + 1 tojássárgája, 4 tojás súlyával azonos súlyú lágy vaj/margarin, porcukor és finomliszt, 2 nagy, savanykás alma, 1 citrom reszelt héja, 1 csapott kk. őrölt fahéj, só, 1 tasak vaníliás cukor.

Elkészítés:


1. Lemérünk 4 tojást (kb. 200-250 g), majd ugyanannyi vajat/margarint, porcukrot és lisztet. A kimért mennyiségből elvéve kivajazunk és liszttel beszórunk, sütőpapírral kibélelünk egy 24-26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 C-fokra. Az almákat és a citromot megmossuk.
2. Összevegyítjük a lisztet a fahéjjal és a citrom reszelt héjával. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd a cukor felével, melyet apránként hozzáadunk, nem túl kemény habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék por- és a vaníliás cukorral, egyenként hozzáadunk 4+1 tojássárgáját. Lyukas fakanállal kanalanként, felváltva a masszához keverjük-szitáljuk a habot és a lisztet.
3. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiemeljük, apróra felkockázzuk őket, és azonnal a tésztába keverjük. A tortaformába simítjuk, és 45-50 percig sütjük * ha nagyon pirulna a teteje, a fóliával/sütőpapírral betakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!). A formában hagyjuk kihűlni, aztán tálra csúsztatjuk, tetejét megszórhatjuk fahéjas porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük. Vaníliás cukorral felvert tejszínhabot, vaníliaöntetet kínálhatunk mellé.