Napóleon torta

Hozzávalók:



Hozzávalók a tésztához:
2 tojás
30 dkg vaj
6 csésze liszt (csésze = 200 ml)
4 evőkanál ecet
3 dl víz

Hozzávalók a krémhez:
5 tojás sárgája
1,5 liter tej
3 evőkanál étkezési keményítő
30 dkg cukor
vanília (ízlés szerint)

Elkészítés:


A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a kézzel kevés lisztben szétnyomogatott vajat. Egy mélyedést formálunk benne, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tojást, az ecetet és a vizet. Az elegyet összedolgozva, egyenletes simaságú tésztát gyúrunk . A gömbbé formált tésztát a tálban étkezési fóliával lefedjük, majd 1,5-2 óra időtartamra hűtőbe tesszük. Ezután egyenlő részekre, kisebb gömbökre, attól függően, hány réteg leveles tésztát kívánunk készíteni.

Mi soknak találjuk azt a 16 réteget, amit az eredeti recept ír, még akkor is, ha az elrontottakat sütés, majd a krémezés után a tetejére morzsolják. Szerintünk a fele is elég.Kisimítjuk a liszttel megszórt gyúródeszkán a kb. 2 mm vastagságú kerek tésztalapokat, majd sütőpapírra rakva őket, előmelegített sütőben 250 fokon enyhén aranysárgára sütjük (kb. 5-7 perc időtartamig.)

Míg sülnek a lapok, elkészíthetjük a krémet. A tejet egy lábasban tegyük fel forralni, de egy pohárral hagyjunk ki belőle. Amíg a tej forrni kezd, keverjük össze a tojás sárgáját a meghagyott pohár tejjel, vaníliával, cukorral és keményítővel. Öntsük ezt a keveréket a felforralt tejbe és besűrűsödésig,kevergetve főzzük.

Próba: a kész krém a keverő fakanalat egyenletesen befedi, a rajta húzott vonal megtartja a formáját. A tűzről levett főtt krémet még 3 percig kavargassuk, majd hagyjuk kihűlni. A krém kihűlése után lássunk neki a kerek lapok bevonásához, kenjünk egyre-egyre 2-3 evőkanál krémet egyenletesen, és helyezzük egymásra. Ahol szükséges, korrigáljuk ki az egyenlőtlenségeket a rétegelt tortalapok külsején egy késsel vagy spatulával. Végül vonjuk be a tortát kívülről is a maradék krémmel, a tetejét pedig szórjuk be tortamorzsával: ehhez felhasználhatjuk a formátlanra sült, összemorzsált, kimaradt lapokat, de vásárolhatunk tortamorzsát készen is.

A Napóleon tortát 4-5 óráig hideg helyen állni hagyjuk, majd autentikusan háromszögletű szeletekre vágva szervírozzuk,egyébként meg, ahogy tetszik. Az elkészítése és az élvezete felér egy napóleoni győzelemmel.

Tipp:Ha valakit elijesztett volna a "technológia",megsúgjuk,kész levelestésztából,réteslapból is elkészülhet a torta - csak döntsük el,hány réteget tornyoznánk, s aszerint vegyük meg a csomagokat .Hiszen valójában ez tényleg egy óriási krémes.