Narancsos- mákos csoda

Hozzávalók:


Hozzávalók:
25 dkg vaj
20 + 2,5 dkg cukor
3 tojás
30 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
2 narancs
5 dkg darálatlan mák
A csokimázhoz:
15 dkg étcsokoládé
2,5 dkg vaj
1/2 dl tejszín

Elkészítés:


Elkészítés: A mákot száraz serpenyőbe öntjük, és 2-3 perc alatt illatosra pirítjuk, majd átöntjük egy tálkába, hogy a forró serpenyőben meg ne égjen.
A narancsokat nagyon alaposan megmossuk meleg vízben, majd éles késsel vékonyan lehámozzuk a külső narancsszínű héjat, minél kevesebb fehér résszel. A narancsok levét kifacsarjuk.
A lágy vajat és a cukrot keverőtálban habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, ezekkel is elkeverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, majd a tojásos keverékhez adjuk, hozzáöntjük a narancslét és a pirított mákot, és simára keverjük.
Kikent, lisztezett – vagy sütőpapírral bélelt – formába öntjük a tésztát, elsimítjuk, 180 fokos sütőbe toljuk. 40–45 perc alatt megsütjük, de ellenőrizzük tűpróbával, hogy kellően átsült-e a tészta.
Közben a narancsok héját vékony csíkokra vágjuk, 1,5 dl vízzel felforraljuk, majd leszűrjük. 1 dl vizet öntünk rá, hozzáadunk 2,5 dkg cukrot, és gyenge tűzön 10–15 percet gyöngyöztetve főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük, sütőpapírra téve hűlni hagyjuk. A narancsos szirupot szörpnek elkészíthetjük...
A sütőből kivett süteményt rácson hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, elkészítjük a csokimázat: a csokit összetördeljük, vízgőz fölött megolvasztjuk a 2,5 dkg vajjal, majd hozzáadjuk a tejszínt, simára keverjük, a süti tetejére öntjük. A mákos sütit ízlés szerint a kandírozott narancshéjjal díszítjük.