Norvég sütemény

Hozzávalók:


Tészta:
20 dkg finomliszt
12 dkg margarin
1 ek porcukor
1 tojás sárgája
csipet só
2 ek rum (vagy egy kevés rumaroma)
szükség esetén egy kevés tejföl

Krém:
3 egész tojás
16 dkg porcukor
2-3 kanál tej
20 dkg csokoládé (tej és ét vegyesen)
20 dkg margarin vagy vaj
20 db babapiskóta
20 dkg pirított egész mogyoró

Elkészítés:


lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, porcukorral, majd beledolgozzuk a tojás sárgáját, csipet sót, rumot, és ha szükséges, tejföllel gyúrjuk össze. Én kb 1,5 ek tejfölt tettem hozzá. A tésztát alufóliába csomagolva a hűtőbe teszem másnapig, de legalább 2 órára.
A lehűlt tésztát közepes tepsibe nyújtjuk és megszúrkálva aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezalatt elkészíthetjük a krémet.
Az egész tojásokat a porcukorral, kevés tejjel kikeverjük, gőz fölött sűrűre főzzük és kihűtjük.
A csokoládét szintén gőz felett felolvasztjuk, és ha már nem meleg, hozzákeverjük a puha margarint, a tojásos masszát és alaposan kikeverjük. A végén fakanállal a kockákra tördelt babapiskótát és a száraz serpenyőben megpirított mogyorót is beleforgatjuk.
A krémet a tésztalapra kenjük és 1-2 órára hidegre tesszük.
Ezalatt megszilárdul és be tudjuk vonni a rücskös tetejét étcsokis bevonóval, vagy házilag készített mázzal (de ez akár el is maradhat).
A házi mázhoz 2 ek kakaót, 2 ek porcukrot kevés vízzel sűrűre főzünk és hozzákeverünk 2 dkg vajat.
Érdemes egy napot állni hagyni, hideg helyen. A sütemény széleit egyenesre vágjuk, és hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.