Oreo torta

Hozzávalók:


Ropogós tészta:
150 g tört zabkeksz
80 g vaj
20 g kakaóbab töret
10 g búzadara
30 g kristálycukor
A vajat felolvasztom, majd a többi hozzávalóval elkeverve egy tortakarika aljába lapogatom. 180 fokon 10 perc alatt megsütöm.

Oreo chiffon:
23 g oreo keksz törve
30 g tojássárgája
20 g porcukor
20 g tej
20 g szőlőmagolaj
35 g liszt
20 g cukor
pici borkősav
A tojássárgáját a porcukorral, tejjel, olajjal, liszttel elkeverem. A fehérjét a borkősavval félig felverem, majd a cukrot hozzáadva kemény fényes masszává habosítom. A tört oreóval és a sárgájás tésztával nagyon óvatosan összeforgatom, majd a ropogós alapnál használt gyűrűnél 2 cm-el kisebb átmérőjű formába simítva 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütöm.

Csokoládékrém:

Vaníliakrém:
100 g tejszín
100 g cukor
100 g tojássárgája
1 tahiti rúd vanília

A hozzávalókat vízgőz fölött besűrítem, majd hűlni hagyom.
100 g (68%-os) csokoládé
200 g tejszín

A csokoládét felolvasztom, majd a vanília krém felébe belekeverem, s mindezt a lágy habbá vert tejszínhez forgatom. 15 percre hűtőbe teszem, majd ezután géppel felhabosítom enyhén.

Oreo-vanília chantilly:
400 g tejszín
1/2 rúd madagaszkári vanília
20 g porcukor

Az alapanyagokat egy üstbe öntve kemény habbá verem.

Oreo mousse:
50 oreo keksz töret
a vanília krém másik fele
1,5 lap zselatin
A zselatint hideg vízbe áztatás és kinyomkodás után a meglangyosított vanília krémben feloldom, majd a keksztörettel együtt a chantilly felével összeforgatom.

Elkészítés:


A ropogós tésztán rajtahagyom a karikát. Olvasztott fehér csokoládéval kikenem, majd egy vékony réteg csokikrémet simítok rá. Erre 150 g oreo kekszet fektetek, majd kitöltöm a maradék csokikrémmel. A chiffon tésztát ráillesztem, majd az oreo mousse-al fedem be. Chantilly krémmel zárom le, majd díszítem.