Orosz túrópalacsinta- Szirnyiki

Hozzávalók:


50 dkg túró
2 tojás
4 dkg nyírfaporcukor
4 dkg tönköly fehérliszt
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
1 csipet só
a formázáshoz:
liszt
a sütéshez:
kb. 5 dkg vaj
a tálaláshoz:
kb. 4 evőkanálnyi tejföl kevés nyírfaporcukorral elkeverve

Elkészítés:


túrót, a tojások sárgáját és a cukrot botturmixszal simára dolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat, a vaníliát. A sóval kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk, és a masszát legalább fél órát pihentetjük.
A munkafelületet bővebben megszórjuk liszttel. Rákanalazzuk a túrókrémet, és vizes kézzel kb. 1 cm vastagra igazítjuk, vigyázva, hogy az alul a liszt megmaradjon. Lisztbe mártott szaggatóval kiszaggatjuk. 1,5-2 dkg vajat széles serpenyőben felolvasztunk, és közepes lángon, oldalanként 4-5 perc alatt a kis palacsintákat pirosra sütjük, majd papírtörlőre téve lecsöpögtetjük. A maradék masszát újra lisztes felületre pakoljuk, szaggatjuk, és a serpenyőbe újra vajat téve kisütjük.

Még melegen, cukros tejföllel tálaljuk. Nyammmmm, máris ismételném:)