Őszi pavlova

Hozzávalók:



Habcsókréteg (2 db kb. 20 cm átmérőjű lap)
125 g hámozott török mogyoró, durvára darálva
4 db fehérje
220 ​​g cukor
1 ek citromlé /fehérborecet
2 tk étkezési keményítő
Karamell puding
5 ek cukor
240 ml tej
3 ek étkezési keményítő
3-4 db tojás sárgája (tojás méretétől függően)
Hab
500 ml tejszín (édesített cukrászhab esetében nem szükséges plusz cukor!)
60-100 g porcukor
1 tk vanília aroma
Gyümölcsös réteg
2 db birsalma
2 db körte
240 ml víz vagy fehérbor
100 g cukor (gyümölcsök édességéhez érdemes alakítani)
Tetejére
50 g étcsokoládé (vízgőzön vagy mikrohullámú sütőben felolvasztva)

Elkészítés:



A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a citromlével és a (részletekben hozzáadagolt) előzetesen étkezési keményítővel elkever porcukorral.
Óvatosan forgassuk bele a mogyorót. Felezzük el, és formáljunk belőlük zsírpapírral bélelt tepsin/tepsiken 2 kört (kb. 20 cm átmérőjű). Süssük 170°C hőmérsékletű sütőben 30-40 percig.
Ha kihűltek a lapok távolítsuk el róluk a papírt.


A krémhez karamellizáljuk az 5 ek cukrot. Öntsük fel az előzetesen felmelegített tejjel (óvatosan, fröcsköl). Amikor a karamellizált cukor feloldódott a tejben vegyük le a tűzről.
Egy tálban keverjük össze a tojássárgájákat a keményítővel és óvatosan öntsünk rá egy kis tejet, keverjük össze, majd öntsük a maradék tejbe. Kislángon, folyamatos keverés közben sűrítsük be. Fóliával lefedve hűtsük le.

A cukorral elkevert vízben/borban kis lángon pároljuk meg a megmosott, kimagozott feldarabolt gyümölcsöket. Először a birsalmát 15 percig, azután adjuk hozzá a körtét is, és folytassuk további 10 percig. Hűtsük le.

Verjük a vaníliával és a porcukorral kemény habbá a tejszínt.

Állítsuk össze: mogyorós habcsók, puding, gyümölcs, tejszínhab, majd újra mogyoróshabcsók, puding, tejszínhab, gyümölcs, csokoládé.

Minimum egy órára tegyük a hűtőszekrénybe.