Őszibarackos képviselőfánk

Hozzávalók:


4 friss érett őszibarack, apróra vágva
1 kiskanál vaníliakivonat
1.5 dl habtejszín
1 evőkanál átszitált porcukor
15 dkg krémsajt
1 adag égetett tészta
A díszítéshez

15 dkg friss málna
6 darab földi cseresznye

Elkészítés:


A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük. Az égetett tésztát egy 1 cm hosszú egyenes csővéggel ellátott nyomózsákba töltjük. 20 cm átmérőjű karikát nyomunk ki belőle egy teflonbevonatú tepsibe, majd a belsejébe egy második karikát alkotunk oly módon, hogy összeérjen az elsővel. Végül egy harmadik karikát készítünk a tetejére.

25-30 percig sütjük, vagy addig, amíg a tészta megemelkedik és megpirul. Éles késsel vízszintesen kettévágjuk a fánktortát. A felső részt a vágott oldalával felfelé egy másik tepsire helyezzük, és mindkét felet további 3 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a közepük kiszáradjon. A sütőből kivéve rácsra rakjuk hűlni.

A tejszínt felverjük a krémsajttal és a vaníliakivonattal. Hozzáadjuk az őszibarackot, és elkeverjük benne.

Röviddel tálalás előtt megtöltjük a fánktortát a barackos-krémsajtos habbal, azután ráborítjuk a tetejét. Tálra helyezzük, meghintjük porcukorral, majd málnával és földi cseresznyével díszítve tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Hatásos desszert különleges alkalmakra vagy a büféasztalra. Az égetett tésztából készült fánkkarikát friss őszibarack, krémsajt és tejszínhab könnyű keverékével töltjük meg. Ideális vendégváró sütemény, a fánkokat ugyanis előre megsüthetjük. Málnával és földi cseresznyével díszítve tálaljuk.

• Őszibarack helyett eper és málna keverékét is használhatjuk, összesen 50 dkg-ot. n• Vanília helyett a tejszínes-krémsajtos keveréket ízesíthetjük az alábbiakkal: 1 citrom vagy 1 kis narancs finomra reszelt héjával; 1 kiskanál őrölt fahéjjal; reszelt, friss gyömbérrel vagy apróra vágott, szirupban eltett gyömbérszárral, utóbbiról a szirupot lecsurgatva. n• A tölteléket megszórjuk 3 dkg pörkölt mandulapehellyel, mielőtt rátesszük a fánk tetejét. n• Kevésbé zsíros tölteléket 25 dkg zsírszegény krémsajtból és 3-4 evőkanál habtejszínből készíthetünk. n• Kávés-banános fánkhoz a töltelékbe a habtejszín és a krémsajt mellett 1 evőkanál kávélikőrt is teszünk, majd beleforgatunk 4 felszeletelt banánt.n