Párizsis virágok

Hozzávalók:



A tésztához:
500 g búzaliszt (BL55)
25 g élesztő (friss)
1 teáskanál porcukor
300 ml tej (2,8%-os)
2 teáskanál só
50 g vaj
A tölteléknek:
23 db párizsi (bármilyen)
A tetejére:
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
szezámmag

Elkészítés:


Elkészítés

1Langyos tejhez keverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt. kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.

2A liszthez öntjük, a sót, a kockákra vágott vajat, a felfuttatott élesztőt, és jól összegyúrjuk, dagasszuk.

3Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

4Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságú korongokat szaggatunk belőle. (Én egy olyan poharat használtam erre a célra, aminek akkora volt a szája, mint a párizsinak)

5A fele tésztára teszünk a párizsiból, majd befedjük őket egy üres koronggal.

6A képeken látható módon 8 vágást ejtünk rajta úgy, hogy a közepét nem vágjuk át, kb 1 cm rész egyben marad. Egymás melletti 2 cikket megfogunk 2 kezünkkel és ellenkező irányba kifelé fordítjuk és így tekerünk rajtuk egyet. Így járunk el minden cikkel.

7Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és hagyjuk 20 percig pihenni.

8Ezután felvert tojással megkenjük, megszórjuk szezámmaggal és 180 C fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.