Pavlova torta

Hozzávalók:


A tortalaphoz: 4 tojásfehérje, 10 kicsit púpos evőkanál porcukor (kb. 20 dkg), a cukorba belekeverve egy vaníliarúd kikapart belseje (esetleg egy csomag vaníliás cukor), csipetnyi só, 1 kis kávéskanál ecet, 1 kávéskanál étkezési keményítő.

A töltelékhez: fél liter habtejszín, 1 púpos evőkanál porcukor, ha nem rögtön tálaljuk a tortát: 2 csomag habfixáló.

Eper, málna, ribizli, szeder vagy más gyümölcs (akár vegyesen is) megtisztítva, darabolva.

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 120 fokra (légkeveréses sütőnél 100 fokra).

A tojásfehérjékből, fokozatosan hozzájuk adva a cukrot, kemény habot verünk. (A habnak olyan keménynek kell lennie, hogy ha késsel belevágsz, stabilan megmaradjon a vágás nyoma.)

Hozzákeverjük a csipetnyi sót, az ecetet és a keményítőt és tovább verjük a habot még 2-3 percig.

Egy sütőpapírra fekete filctollal egy kb. 20 cm átmérőjű kört rajzolunk. A sütőpapírt megfordítjuk és egy tepsibe rakjuk. A kör remélhetőleg átlátszik a másik oldalra is! A habot a körvonalon belülre halmozzuk úgy, hogy egy lapos korongot kapjunk, aminek a közepe kicsit mélyebb, mint a széle.
Az óriáshabcsókot a sütőbe tesszük. A sütési idő 100-120 perc. Közben a sütőt egyszer sem szabad kinyitni. Sőt, a másfél óra leteltével meg kell várni, hogy a sütő kihűljön (ez még legalább 30 perc), és a sütőajtó csak ezután nyitható ki.

Miközben a hab hűl, a tejszínből a cukorral kemény habot verünk. A gyümölcsöket megtisztítjuk, és ha kell feldaraboljuk.

A kihűlt habcsókot egy tortatálra tesszük. A tetejére halmozzuk a tejszínhabot, arra pedig a gyümölcsöt. A torta tálalható

Trükkök, tippek, praktikák:


Nagyon finom lesz a torta, ha a gyümölcs egy részét összeturmixolod vagy szitán áttöröd, kicsit édesíted, és lazán belekevered a keményre vert tejszínhabba. A képen szereplő torta tejszínhabjába áttört epret kevertem úgy, hogy nem kevertem bele a gyümölcspürét teljesen a habba, csak éppen "márványosítottam" a tejszínt az eperrel.