A tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál só
1 teáskanál oregánó
1 dl olívaolaj (napraforgó is jó)
A töltelékhez:
24 db szalámikocka (vagy sonka, kolbász)
24 szeletke mozzarella sajt
24 friss bazsalikom levélke
tömlős sajt
ketchup
A kenéshez:
1 tojás
Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztát gyúrunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Kelt tésztánkat két cipóra osztjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk és 12 db négyzetre vágjuk.
Mozzarella, szalámi, ketchup, sajtkrém kombinációval töltöttem, majd a sarkokat átellenben áthajtottam és aljukat kissé összecsípve golyóformára igazítottam. Sütéshez egy kerek tortaformát választottam. Sütőpapírral béleltem, és ebbe rakosgattam a golyóbisokat szépen sorban. Tetejüket felvert tojással kentem, és friss kakukkfűvel hintettem. Előmelegített sütőben 180°C-on 20 25 perc alatt aranybarnára sültek.
Tipp:
Tálaláshoz az egyszerű ketchupon kívül ízesített mártásokat is kínálhatunk, például…
csípős változathoz egy kis dobozos tejfölben elkeverünk 2 evőkanál csípős ketchupot, 1 kávéskanál erős paprikakrémet és 1 gerezd zúzott fokhagymát
mediterrán változathoz 2,5 dl darabolt paradicsomkonzervet hozzáöntünk egy kevés olívaolajon megpárolt kis fej apróra vágott vöröshagymához, sózzuk, borsozzuk, 1-1 kávéskanál oreganó-bazsalikom-kakukkfű keverékkel ízesítjük, végül turmixoljuk.