Pizzakrémes virág

Hozzávalók:


A tésztához :
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
3 dl langyos tej
2 teáskanál só
1 tojás
1 tojássárga
1 evőkanál olívaolaj

A pizzakrémhez :
1 kis doboz sűrített paradicsom
2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
0,5 dl olaj
2-3 gerezd fokhagyma

törött bors

A töltelékhez:
20 dkg reszelt sajt

A lekenéshez:
1 tojásfehérje

Elkészítés:



A lisztet dagasztó tálba tesszük, A közepébe kis fészket képezünk ki. Beletesszük a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt. Felöntjük egy kevés tejjel. Hagyjuk, hogy meleg helyen 15 perc alatt felfusson az élesztő. Ekkor hozzáadjuk a többi anyagot és jól kidagasztjuk. 1 órán keresztül meleg helyen kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a pizzaszószt. A vöröshagymát az olajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt. Ízesítjük sóval, borssal és fokhagymával. Pár perc alatt összeforraljuk és már kész is van. Kihűtjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk. 5 dkg-os darabot elveszünk a tésztából. A többit 35 x 40 centis téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a pizzaszósszal és rászórjuk a reszelt sajtot. Rolád szerűen feltekerjük. Koszorúvá formázzuk. A két végét összecsipkedjük. 16 helyen bevágjuk (NEM EL!!!) Minden második tésztadarabkát felhajtunk a koszorú tetejére. A helyén maradtakat lapjára igazítjuk. A kis tésztadarabból hurkát nyújtunk, felcsavarjuk és a kalács tetejére helyezzük. Lekenjük a felvert tojásfehérjével, majd további kelesztés nélkül 190 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.