Pöttyös túró rudi torta

Hozzávalók:


A krémmel kezdtem:
50 dkg túró
2 dl tejszín
vanília vagy levendula eszencia
2-3 ek. cukor
1 citrom reszelt héja
4 zselatinlap
Töltelék:
6-8 szem sárgabarack
3 ek. méz

Elkészítettem a szokásos, 6 tojásos piskótát:
6 tojás
18 dkg kristálycukor
16 dkg finomliszt
2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
2 ek. olaj

Elkészítés:


Felforraltam a tejszínt, tettem bele kevés levendulát és hagytam, hogy kicsit visszahűljön. Természetesen a levendula elhagyható, vanília eszenciával helytettesíthető, de azt majd a túróba kell tenni. 4 lapzselatint beáztattam hideg vízbe, majd pár perc múlva, amikor megpuhult, kinyomkodtam és feloldottam a tejszínben.
Közben a töltelékhez 6-8 szem sárgabarackot elfeleztem. egy nagyobb serpenyőben 2-3 ek. mézet melegítettem, beletettem a gyümölcsöt és kissé karamellizáltam mindkét oldalát. Nem kell sokáig sütni, épp csak puhuljon meg és kapjon egy kis színt. Kiszedtem a barackokat, félretettem hűlni, a visszamaradt mézet pedig a közben leszűrt tejszínbe kevertem.
A mixer táljába készítettem a túrót, a mézes tejszínt, 2-3 ek. porcukrot ízlés szerint és egy citrom reszelt héját.
Kihabosítottam, majd a hűtőbe tettem dermedni.
Elkészítettem a szokásos, 6 tojásos piskótát:

Az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra kevertem. Hagyományos mixerrel ez kb. 15 perc. kikapcsoltam a gépet és kis adagokban beleszitáltam a lisztet és a kakaóport. Egy műanyag spatulát (vagy egy nagyobb fém kiszedőkanál is megfelelő) használtam a krém óvatos forgatásához, a habverő nem jó, töri a masszát. Végül a tál oldaláról belecsorgattam az olajat is, és pár laza mozdulattal azt is belekevertem.
Egy nagy sütőlemezt kibéleltem sütőpapírral és a masszát belesimítottam.
175-180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 8 percig.
Kivettem és kb. 2 percig a tepsiben hagytam hűlni. Ezalatt elővettem és kiterítettem egy nagyobb konyharuhát. A piskótát ráfordítottam, majd a papírt lehúztam róla. Ekkor még nagyon gőzölög. Várok pár pillanatot, míg a sok gőz eltávozik és csak utána tekerem fel lazán, a konyharuhával együtt. Így a piskóta nem nyomódik össze, szép rugalmas marad, illetve nem is repedezik szét.
Rácsra tettem a tekercset és hagytam kihűlni.
Óvatosan kitekertem. A szélére halmoztam egy csíkban a túrókrém felét. Közepébe készítettem egy kis mélyedést, ezt raktam ki a sült barackkal, aminek közben lehúztam a héját. Befedtem a maradék túróval. Ez egy kis kőműves munka, egy kicsit macerás a nedves barackot betapasztani, de bevizezett kanál hátuljával sikerült egy csinos halmot készíteni. Óvatosan ráfordítottam a piskótát, készen is volt a tekercs.


A mázhoz felolvasztottam 15 dkg étcsokoládét 4-5 ek. olajjal. A mikró alacsony fokozatán a legegyszerűbb. Másfél-két percig hagytam, majd alaposan átkevertem.
A piskótatekercset rácsra tettem és ráöntöttem a felolvasztott csokit. Egy spatulával elsimítottam.
Közben eszembe jutott, hogy van itthon fehér csokipasztilla, megkerestem és a még olvadt csokibevonatba nyomkodtam. Így pöttyös túrórudi torta lett.