Pratoi barackok

Hozzávalók:


Kicsi briós halmok, likőrrel átitatva, főzött likőrös krémmel összeillesztve.

Az első barackokat a 19. század második felében sütötték a pratoi pékek(Olaszország). Formájában hasonlít, de teljesen más recept, mint a magyar lagzis barack süti.

Szirup:
50 g cukor
100 ml víz
250 g málna lekvár
60 ml málna likőr
csipet őrölt ánizs
csipet őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
csipet vanília

Krém:
200 ml tej
50 g liszt
1 tojás
50 ml limoncello
90 g cukor
10 dkg vaj
1 csom. van cukor

Tészta
350-400 g liszt
60 ml tej
15 g friss élesztő
75 g vaj
3 db tojás
0,5 tk só
30 g cukor

Elkészítés:


Keverjük össze lekvárt és a vizet, ha a lekvárban voltak magok, akkor szűrjük át..
Adjuk hozzá a cukrot és fűszereket. Tegyük fel a tűzhelyre és forrás után még 2-3 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a málnalikőrt. Hűtsük le.
Öntsük a tejhez a likőrt és forraljuk fel.
Közben egy másik edényben keverjük fehéredésig a tojást a cukor felével, és a vaníliával. Szitáljuk hozzá a lisztet.
Öntsünk (keverés közben) lassan a lisztes keveréket a forró tejhez.
Tegyük vissza a tűzhelyre, és forraljuk fel alacsony lángon, folyamatos keverés közben. Mikor besűrűsödött vegyük le, fedjük le folpackkal, közvetlen a felszínére tegyük a bőrösödést elkerülésének érdekében.
A szobahőmérsékletű vajat keverjük össze a maradék cukorral, és keverjük simára az elkészült kihült krémmel.
Oldjuk fel az élesztőt langyos tejben, adjunk hozzá 1-2 ek liszttel és egy csipet cukrot, futtassuk fel.
Öntsük a felfutott élesztőt egy tálba, adjuk hozzá a tojást, a cukrot és a sót, alaposan keverjük össze.
Szitáljuk hozzá a lisztet, gyúrjuk össze, majd adjuk hozzá a lágy vajat.
Gyúrjuk sima tésztává, fedjük le folpackkal, és tegyük félre 1,5 órára.
Olajozott munkafelületen osszuk max. 15 - 20 grammos darabokra. Formáljunk belőlük golyót és tegyük kivajazott, zsírpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk pihenni, 10 perc után lapítsuk ki mindegyik golyót, mikor ismét felemelkedik újra, még határozottabban nyomjuk vissza, majd hagyjuk 1-1,5 órát kelni. (A lapítással érjük el, hogy félgömbökké emelkedjen a tészta és ne golyókká.)
Előmelegített 180 °C hőmérsékletű sütőben süssük 10-15 percig.

Összeállítás:
A kihűlt briósok alját vágjuk be kereszt alakban késsel. Az ujjunkkal óvatosan nyomjuk be középen, és egy evőkanál segítségével locsoljuk be sziruppal. Enyhén kenjük körbe a sziruppal az oldalát is.
Töltsük meg őket kettesével krémmel, az oldalát forgassuk meg cukorban.
Kandírozott narancshéjból készítsünk neki szárat, mentából levelet.