Profiterol

Hozzávalók:


Hozzávalók kb. 60
darabhoz:
A tésztához:
125 g étolaj
125 g víz
125 g búzaliszt (BL55)
4 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 csipet só
1 csipet kristálycukor
A vaníliás cukrászkrémhez:
4 db vaníliarúd (belseje)
75 g étkezési keményítő
100 g kristálycukor
875 ml tej (3,5 %-os)
10 db tojássárgája
100 g kristálycukor
A csokoládészószhoz:
300 g csokoládé - ét (53%-os)
350 ml habtejszín

Elkészítés:


Leírás

A profiterolnak számtalan változata ismert. Gyakorlatilag bármilyen krémmel tölthető, és bármilyen szósszal kínálható. Hazájában sós töltelékekkel is készítik.

Elkészítés

1A vizet, sót, cukrot, olajat egy lábasba tesszük, és felforraljuk.

2Ha forr a keverék, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig tartjuk a tűzhelyen, míg el nem válik az üst falától. Ezt a munkafolyamatot hívják resztelésnek.

3A leresztelt olajos-lisztes alapot szedjük egy üstbe, és robotgéppel magas fordulaton kezdjük habosítani, miközben egyenként csurgassuk bele a tojásokat. Miután az összes tojás belekerült, egy teljesen sima, egynemű masszát kell kapjunk.

4A masszát szedjük simacsöves nyomózsákba, és szilikonos sütőpapírral fedett lemezre nyomjunk belőle 10 g-os, kis halmokat, jó 4 cm-re egymástól.

5Mivel gőzös sütőtérre van szükség az égetett tészta sütéshez, egy permetezővel fújjunk bőségesen vizet a kinyomott halmokta.

6210 C-os sütőben kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat, majd kisütés után tegyük félre őket.

7A kukoricakeményítőt, a receptben szereplő első adag cukrot, és a félbevágott, kikapart vaníliarudakat tegyük egy lábasba, keverjük össze, öntsük fel a hideg tejjel, keverjük simára, majd tegyük félre kicsit.

8A tojásságákat a második részlet cukorral kb. 3 perc alatt habosítsuk fel, majd a lábasban lévő tejből tegyünk át ebbe egy kicsit, higítsuk fel vele.

9Ezután a tejes keveréket a tűzhelyre téve forraljuk fel. Mikor forr, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tojássárgás keveréket is, és sűrítsük be a cukrászkrémet erős puding állagúra.

10A készre főzött cukrászkrémet öntsük egy tálba, és fóliázzuk le a felületét, hogy ne tudjon lebőrösödni, így hagyjuk visszahűlni langyosra.

11Ha visszahűlt szedjük nyomózsákba, amelybe előzőleg a lehető legkisebb idomcsövet tettük. Kb. 4 mm-es cső az ideális. A fánkok oldalába szúrva a csövet, töltsük teli őket a cukrászkrémmel.

12A megtöltött fánkokat tegyük egymásra, majd gyorsan készítsük el a szószt, amivel leöntjük.

13Olvassznk csokoládét egy tálban, majd forrásban lévő tejszínt folyamatos keverés mellett csurgassunk bele. Addig keverjük, míg teljesen sima nem lesz a keverék. Ha túl sűrű lenne a szósz, kevés plusz tejszín hozzáadásával állíthatjuk be.

14A szósszal öntsük le a töltött fánkokat, majd tálaljuk.