Rákóczi-túrós pavlova

Hozzávalók:



4 tojásfehérje
1 csipet só
20 dkg átszitált porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál ecet vagy citromlé
a krémhez:
25 dkg túró
2 evőkanál tejföl
2,5 dl zsíros tejszín
1-2 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja
továbbá:
sárgabaracklekvár
a tálaláshoz:
porcukor

Elkészítés:


150 fokra melegítjük a sütőt.

Robotgéppel a tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd a gépet a legmagasabb fokozaton járatva, kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, minden kanál után legalább 1 percig verve a habot. Beletesszük a keményítőt, az ecetet, és ezekkel is minimum 2 percig habosítjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsin tortaformát alakítunk ki belőle, a széleit magasabbra hagyjuk, hogy a krémnek legyen majd helye a pavlova tetején. A sütő hőfokát 110 fokra mérsékeljük, és 60-70 perc alatt megsütjük-megszárítjuk a tortát. Az elzárt sütőben hagyjuk kihűlni. Akkor jó, ha kívül már roppanós, belül még ragacsos, de ügyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg a hab.

A tejszínt felverjük, óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a porcukrot, az áttört túrót, a tejfölt és a citromhéjat. A krémet a kihűlt pavlova tetejére simítjuk. Pár evőkanál baracklekvárral meglocsoljuk, és villával a túrókrémbe keverjük, hogy márványos mintát kapjunk. Megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.