Répatorta

Hozzávalók:


Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

25 dkg sárgarépa, 15 dkg (ha van, barna)cukor, 15 dkg dió, 5 tojás, 10 dkg (ha van, rétes)liszt, 1 citrom, 10 dkg mazsola (vagy aszalt meggy, áfonya, sárgabarack, illetve más aszalt gyümölcs ízlés szerint), egy evőkanál vaníliás cukor, negyed mokkáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanálnyi kandírozott narancs, 1 kiskanál sütőpor.

Elkészítés:


A sárgarépát finomra reszeljük, aztán belekeverjük a jól megmosott mazsolát és az apróra vágott kandírozott narancsot, valamint belereszeljük a citrom héját, aztán megcsöpögtetjük egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg.

A diót nagyobb lyukú darálón megdaráljuk vagy gépben nem túl finomra aprítjuk. A darabolt dióba belekeverjük a fahéjat és a vaníliás cukrot.

A lisztet egybeszitáljuk a sütőporral.

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a répás keveréket, a diót, aztán a lisztet. Jól összekeverjük.

Ezután a répás masszába óvatosan beleforgatjuk a tojások fehérjéből vert kemény habot.

A tésztát a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. egy óra alatt megsütjük. (Addig kell sütni, amíg a közepére szúrt tűre vagy villára már nem tapad nyers tészta.) Ha túl hamar barnul a teteje, le kell takarni alufóliával.

Vigyázat, a kész sütemény nagyon puha, laza tésztájú, könnyen törik!

A megsült tortát rácsra borítva kihűtjük, aztán az alábbi bevonatok egyikével díszítjük.

1.) 20 dkg olvasztott fehér csokoládét kikeverünk pár csepp citromlével.

2.) 15 dkg porcukrot fényesre keverünk két evőkanál citromlével.

3.) 20 dkg mascarpone vagy más tejszínes krémsajtot kikeverünk 5 dkg porcukorral és egy evőkanál citromlével vagy narancslével. (A citrom vagy narancs finomra reszelt héjából is keverhetünk a krémbe.)