Rétes 2.

Hozzávalók:


Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
1 diónyi olvasztott zsír
1 tojás
1 teáskanál ecet (10 %-os)
250 ml langyos víz
csipet só

Elkészítés:


liszteket összekeverjük, közepébe mélyedést teszünk. Ide tesszük az olvasztott zsírt és tojást, ezzel összekeverjük. A langyos vízbe tesszük a sót és az ecetet, majd apránként adagoljuk a liszthez. Közben gyúrjuk össze. Amikor a tészta összeállt, akkor kényelmesebben dagaszthatjuk ha a tálból kitesszük és a gyúró deszkán Kb. 15 percig dagasztjuk, míg a tészta szép hólyagos, ruganyos nem lesz és a kezünkhöz sem ragad. A tésztát két felé vesszük és kigömbölyítjük. Zsírral/olajjal bekenünk bekenünk, rátesszük a tésztákat, majd megkenjük a tetejüket is. 20 percig pihentetjük. Akkor a jó tészta, ha az ujjunkat belenyomva benne marad a nyoma. Lábassal, vagy tállal letakarjuk.
A tészta kinyújtása/húzása következik. A konyhaasztalt egy tiszta abrosszal/lepedővel leterítjük és jól megszórjuk liszttel. Az egyik tésztát kivesszük az asztal közepére tesszük és elkezdjük kézzel kilapogatni, majd alányúlva óvatosan a kezünkkel kihúzni. Ne ijedjünk meg, ha kiszakad, mert úgy is feltekerjük smile hangulatjel Addig húzzuk a tésztát, míg nagyon vékony, átlátszó lesz. A vastag széleit levágjuk. Lehet tölteni !
A töltelék tetszés szerinti. Itt aztán lehet variálni ! Kinek mi a kedvence ! A rétestésztát befröcsköljük olajjal/zsírral, - Fontos ! a rétes szereti a zsiradékot - majd a tölteléket rátesszük. Feltekerjük, ha túl hosszú lenne, tehát nem fér a tepsibe, akkor méretre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, - én nem használok a réteshez, mert a hagyományos vas tepsikhez nem kell !!!! A tetejét is megkenjük olajjal/zsírral/vajjal majd 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, míg szépen megpirul a tészta.
Sok sikert kívánok a sütéshez !