Ribizlis habos torta

Hozzávalók:


20 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
2 evőkanál tejföl
5 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
25 dkg ribizli (tisztítva mérve)
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra és a tortaformát kibéleljük egy sütőpapírkoronggal.

Elkészítés:


A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra és a tortaformát kibéleljük egy sütőpapírkoronggal.
A lisztet, a sütőport, a reszelt citromhéjat és a porcukrot összekeverjük és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a citromlét és a tejfölt is, pár mozdulattal összegyúrjuk. A tortaforma méretére nyújtjuk és beletesszük. Megszurkáljuk egy villával pár helyen és elősütjük 15 percig.
Ezalatt a fehérjékből kemény habot verünk, kanalanként adagoljuk hozzá a kristálycukrot, mindig tovább verve. A ribizlit óvatosan, egy evőkanállal keverjük bele, néhány mozdulattal.
A sütőből kivett forma oldalát belülről egy ecsettel vékonyan beolajozzuk és a tésztára halmozzuk a habot. Tetejét kócosra igazítjuk és a hőfokot levéve 170 fokra, 30 percig sütjük. A kikapcsolt, kitámasztott ajtajú sütőben hagyjuk hűlni egy órát, majd kivéve teljesen kihűtjük. A karimát eltávolítjuk és vízbe mártott késsel szeleteljük.