Sajtos, baconos kenyérroló

Hozzávalók:


500 g búzaliszt (BL55)
300 ml tej (2,8%-os)
2 db tojássárgája
25 g élesztő (friss)
50 ml étolaj
10 g só
1 csapott teáskanál kristálycukor
A töltelékhez:
250 g sajt - trappista
250 g szalonna, bacon (nyers)
Teljes elkészülési idő: 180 perc

Elkészítés:


Tipp! Csak sajttal is elkészíthető, de akkor mielőtt a sajtot rászórjuk, kenjük át a tészta felületét olvasztott vajjal és erre szórjuk a sajtot. Pikánsabb sajttal is érdemes kipróbálni. Pl.: füstölt sajt. Ha vonakodunk a „zsíros” szalonnától, akkor használjunk helyette sonkát, de akkor is vajazzuk le a tésztát. Ettől szép leveles lesz a hajtások mentén.
1Betesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába. Tészta programon elindítjuk, kidagasztatjuk és kelesztjük a tésztát. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe. Figyelem! Általános irányelv, hogy ha kenyérsütő géppel dagasztjuk a tésztát, alulra kerül a folyadék és a só, rá a liszt, és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre pedig az élesztő, vagy a kovász!

2A megkelt tésztát vegyük ki a gépből. Lazán gyúrjuk át. Enyhén lisztezett deszkán, nyújtsuk ki vékonyra.

3A sajtot reszeljük le és szórjuk egyenletesen a tészta tetejére. A szalonnát vagy kockázzuk fel vagy ha kockázott morzsolgassuk meg, hogy kockáira hulljon, majd egyenletesen szórjuk a sajt tetejére.

4A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva nem túl szorosan tekerjük fel, majd a rudat háromszögekre daraboljuk.

5Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és megkenjük a tetejét a kimaradt tojásfehérjével. Díszítés képen a tetejére sajtot vagy magokat szórhatunk.

6Langyos sütőben még fél órát kelesztjük, majd 170-180 C fokon, kb. fél óráig sütjük. A kisült tésztát 5 percig a tepsiben hagyjuk állni, majd rácsra szedjük és teljesen kihűtjük.