A washingtoni Dianna Wara egy kenyér fesztiválon indult és nyert ezzel a különleges alakú,
sajtos, bazsalikomos, aszalt paradicsomos kenyérrel.
Hozzávalók
Tészta
1,2 dl meleg víz
5 dkg cukor
4 tk élesztőpor
2,4 dl kézmeleg tej
2 nagy tojás
2 tk só
84 dkg kenyérliszt
extra-szűz olívaolaj
Töltelék
25 dkg szárított paradicsom olajban
1,5 dkg bazsalikom (kb.)
15 dkg reszelt sajtkeverék (pl. parmezán, cheddar)
3/4 tk fokhagymapor
Egy elektromos keverőben közepes sebességen keverjük össze a hozzávalókat. Gyúróprogrammal vagy kézzel gyúrjuk simára, kb 5-10 perc.
Kenjünk ki egy edényt olivaolajjal, forgassuk át benne a tésztát, így minden oldala olajos lesz. Meleg helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni 45 percen keresztül.
Miközben a tészta kel, készítsük elő a tölteléket. Csepegtessük le és itassuk fel az olajat a paradicsomról, aprítsuk fel a bazsalikommal együtt.
Papírral béleljünk ki 2 sütőlapot.
Ha megkelt a tészta, gyúrjuk át, préseljük ki belőle a levegőt és válasszuk ketté.
Nyújtsuk ki az egyik tésztát kb. 55 x 22 cm-es méretre.
Szórjuk rá a töltelék felét, hengergessük fel, csípjük össze a széleit (lásd kép!), és tegyük a sütőlapra.
Konyhai ollóval vágjuk végig a hengert, kb 2 cm mélyen, a végeken 2 cm-t meghagyva. Ne ijedjünk meg ha egy kicsit szétesik. Formázzunk a hengerből S alakot. A két szélét tapasszuk a belsejéhez, hogy egy 8-as alakot kapjunk a tésztából.
Takarjuk le, és hagyjuk 45-60 percig duplájára kellni. Közben melegítsük elő a sütőt 175°C-ra és csináljuk meg a másik tésztát.
Süssük a tésztákat egyesével 35-40 percig. 15-20 perc után takarjuk le fóliával, hogy ne barnuljon túl.