Sajtos, tepertős kalács

Hozzávalók:


Hozzávalók:
½ kg liszt
3 dkg élesztő
2-3 dl tej vagy víz, amennyit a tészta felvesz
1 tojás sárgája
10 dkg vaj
1 teáskanál só
20-25 dkg natúr krémsajt
5-7 dkg tepertő
Só, bors
1tojás sárgája, pici tej

Elkészítés:


Elkészítés
A lisztben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, a puha vajat, a zsírt, a sót. Annyi tejjel, amennyit felvesz, tésztát dagasztunk. Olyan kemény legyen, hogy lehessen nyújtani. Nem kell könnyű, levegősre keleszteni, mert egyrészt ki fogjuk nyújtani, elég 5-10 perc, másrészt akkor kelesztjük, ha már a töltelékkel együtt a tepsibe került. Közben a tepertőt mozsárban kicsit megtörjük vagy apróra vágjuk, és elkeverjük a krémsajttal. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra, lehetőleg téglalap formájúra nyújtjuk, és egyenletesen kenjük rá a krémsajtos tölteléket. A hosszabb oldalánál kezdve szorosan tekerjük fel.

Zsírozott tepsibe tesszük, karikára formázzuk és a két végét egymáshoz illesztjük. Ollóval vagy éles késsel vagdossuk be 2-3 centi vastag karikára a tészta külső felét, de ne vágjuk teljesen végig, a belső oldalán maradjon egyben. Ezután fogjuk meg az egymás mellett lévő két „szeletkét”, az egyiket hagyjuk a helyén, a másikat fordítsuk a kör belső oldalára, és 90 fokban tekerjük meg mindkettőt, hogy a töltelékes fele nézzen fölfelé. Ügyeljünk rá, hogy egyben maradjon a tészta a belső oldalán. Addig folytassuk a műveletet, míg körbe nem értünk.

Ezután takarjuk le a tésztát és hagyjuk jól megkelni. A tetejét kenjük bem a tojássárgája, tej keverékével. Előmelegített 170-180 fokos sütőben süssük aranybarnára.