Sajttal töltött sertéskaraj....

Hozzávalók:


Hozzávalók 4 kisebb adaghoz
4 szelet ujjnyi vastag sertéskaraj
8 vékonyra szelt bacon csík a göngyöléshez
5 dkg olvadós sajt (gouda, nagylyukú, ementáli stb.)
5 dkg füstölt sajt
1/2 piros húsú kápia paprika (lehet paradicsompaprika vagy kaliforniai)
tengeri só, frissen őrölt zöldbors
8 közepes sárga krumpli (pl. Agria)
8 vékonyra szelt bacon csík apróra vágva a krumpliágyhoz
4 db zöldhagyma
1 nagy csokor friss kakukkfű levele
1 csokor petrezselyem
10 dkg zsíros vaj (most ír vajat használtam)
tengeri só

Elkészítés:


Először is az alaposan megmosott krumplit héjasan, hideg, sós vízben tettem fel főni. Mire a húsokkal végeztem, addig meg is főtt a héjában. Fontos, hogy ne főzzük túl, mert szétesik, de azért tökéletesen főjön meg. Ha a kés hegye, vagy a villa beleszalad, akkor azonnal le lehet szűrni és még melegen meghámozni.

A karajfilét mindig ujjnyi vastagra szeletelem. Sima felületű klopfolóval, fólia között egy kicsit meglapítom, hogy lazítsam, de ne törjem a rostokat. Cél, hogy a hús szaftos maradjon, ne száradjon ki sütés közben. A bacon kabát is segítségemre volt ebben. Csak sóztam és borsoztam, mert szerintem így jönnek ki legjobban a jó alapanyag ízek, a töltelék is ízesre készült, de nem volt célom, hogy harsogjanak benne az ízek, sokkal inkább a harmónia volt számomra a fontos.
A sajtokat durvára reszeltem, az apró kockára vágott paprikával összekevertem. Egy-egy evőkanálnyi kupacot a karaj szeletekre halmoztam. Kicsit tömörítettem, hogy álljon össze a töltelék, ne potyogjon ki, míg begöngyölöm a baconnal. A karajszelet egyik felét ráhajtottam a másikra, megtűztem hústűvel és becsomagoltam a két bacon csíkba.
A cseréptálat kivajaztam, a maradék vajat felolvasztottam, beletettem a kakukkfű leveleket és közepes tűzön sütöttem majd hozzáadtam a bacon kockákat, és addig sütöttem, amíg jó félig átsült. Ekkor hozzáadtam az összevágott zöldhagymát és együtt sütöttem, míg a hagyma elveszítette a nyersségét. Végül hozzáadtam az összevágott petrezselyemzöldet és elzártam a hőt alóla.
A tálba karikáztam a krumpli felét, sóztam, majd meglocsoltam a vajas zöldfűszeres alap felével. Rákarikáztam a maradék kruplit és meglocsoltam a maradék zöldfűszeres vajjal.
Ráhelyeztem a karajbatyukat és betettem a cseréptálat a 180 C fokra előmelegített sütőbe. Úgy 35 percig sütöttem, amíg a bacon enyhén megpirult, és kiengedte a zsírja nagy részét. Semmiképpen nem szabad túlsütni, mert nem szabad, hogy a karajbatyuk kiszáradjanak.