Snickers pite

Hozzávalók:


tésztához
125 g búzaliszt (BL55)
75 g vaj
50 g porcukor
10 g mandulaliszt (darált mandula)
25 g tojás (apró, "S"-es méretű)
1 g só - tengeri
A karamellhez
100 g kristálycukor
30 g víz
20 g méz - vegyes virág
40 g vaj
100 g tejszín (30-32%-os)
A mogyorós régethez
50 g törökmogyoró (pörkölt)
A csokoládés réteghez
120 g csokoládé - tej
80 g tejszín (30-32%-os)

Elkészítés:


1
Kivajazunk egy kisebb, kerek piteformát (18 cm átmérőjű, 2 cm magas legyen kb.)

2
A tésztához a hozzávalókat előkészítjük: A lisztet, a mandulalisztet és a sót egy tálba összeszitáljuk, a tojást egy tálkába kimérjük, és a hideg vajat összekockázzuk egy késsel.
3
A lisztes keverékhez adjuk a kockázott vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne, míg egy durvább morzsa állagot nem kapunk. (Vigyázzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünktől.) Hozzáadjuk a tojást, és egy fakanállal eldolgozzuk a tésztában.
4
Lisztezett munkalapra borítjuk a tésztát, 1-2-t gyúrunk rajta, majd kb. 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk. Feltekerjük a nyújtófára, és a formába illesztjük a tésztát. A kezünkkel elegyengetjük a tésztát, majd a felesleget levágjuk a forma széléről, és villával megszurkáljuk kicsit az alját. Mélyhűtőbe tesszük kb. 10 percre, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Ha a sütőnk meleg, betesszük a középső rácsra a tésztát, és kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. A formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük egy tányérra.
5
Míg a tészta hűl, elkészítjük a karamellt: Egy kisebb lábasba tesszük a cukrot, a mézet és a vizet, és keverés nélkül, közepes láng fölött karamellizáljuk. Egy tálkába tesszük a vajat és a tejszínt, és mikróban összeolvasztjuk őket. Ha a karamellánk szép aranybarna, hozzáöntjük a tejszínes vajat, és folyamatos keverés mellett 1,5 percig még a tűz fölött
6
A kész karamellszószt a kihűlt tésztába öntjük, majd felezett, pörkölt és sótlan mogyoróval körberakosgatjuk. Hűtőben hagyjuk dermedni.
7
Elkészítjük a csokoládés réteget: A tejszínt egy lábasban felforraljuk, hozzáadjuk a csokit, és olvadásig kevergetjük. Ráöntjük a sütinkre, míg teljesen megtelik a tészta.
8
Hűtőben hagyjuk dermedni 1-2 órát. A tetejét mogyorószemekkel, és olvasztott étcsokival díszíthetjük.